Zagorska tvrtka kao najjači stup Vetropack Grupe

3. rujna 2021.

Foto: Vetropack Straža

Jedini proizvođač staklene ambalaže u Hrvatskoj Vetropack Straža, iz Huma na Sutli, ove godine obilježava 25 godina od ulaska u Vetropack Grupu. U 25 godina u tu je tvornicu uloženo više od dvije milijarde kuna investicija.

"Dolazak Vetropacka u Hrvatsku i preuzimanje tadašnje tvornice stakla Straža bio je praktički najvažniji moment za preživljavanje. Međutim, nije se dogodilo preživaljavanje, nego, dapače, proteklih 25 godina Vetropack Straža izrasla je u jednu od najmodernijih europskih staklana i jedan od najjačih stupova Vetropackova tima", rekao je predsjednik Uprave Vetropack Straže Tihomir Premužak na svečanom obilježavanju 25-godišnjeg jubileja.

Vetropack Straža tvornica stakla proizvođač je staklene ambalaže u Humu na Sutli već više od 160 godina. Na godišnjoj razini tvornica proizvodi više od milijarde staklenih spremnika, od čega 70 posto izvozi u zemlje u regiji te na europsko tržište. Tvrtka je to koja je lani ostvarila neto prihod od 791,3 milijuna kuna te zapošljava više od 600 radnika. Ove godine dobili su i nagradu Hrvatskih izvoznika kao najbolji izvoznik u Srbiju u 2020. godini.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Čorić posebno je istaknuo odlične rezultate u poslovanju.

"To je tvrtka koja nam u kontekstu gospodarenja otpadom olakšava posao jer predstavlja najuređeniji dio našeg sustava, stoga je tu niz razloga zbog kojih bi svaki ministar gospodarstva bilo koje zemlje želio biti upravo na mome mjestu. Hrvatska kao članica Europske unije teži da bude zelenija, uređenija, čišća - nije to samo obveza nego i želja. Trebamo tvrtke poput Vetropack Straže ako želimo da cjelokupno hrvatsko gospodarstvo u budućnosti bude uređeno upravo onako kako je uređen biznis ove tvrtke", rekao je Čorić te dodao kako rezultati rada ovu kompaniju svrstavaju na 27. mjesto po visini prihoda na ljestvici ukupne prerađivačke industrije u Republici Hrvatskoj te na 17. mjesto po vrijednosti izvoza.

 

Naime, stakleni otpad postao je najvažnija sirovina za proizvodnju stakla u tvornici u Humu na Sutli, ali i na razini cijele Vetropack Grupe u kojoj čini 60 posto ukupnih sirovina, čime se znatno štedi energija i smanjuje emisija ugljičnog dioksida.

 

 

 

P.hr/I.G.