Vetropack Straža obilježila prvih 25 godina s Vetropack Grupom

15. rujna 2021.

Foto: Vetropack Straža

Početkom rujna jedina hrvatska tvornica staklene ambalaže Vetropack Straža, koja danas zapošljava 690 ljudi, obilježila je 25 godina ulaska u švicarsku Vetropack Grupu. Bila je to značajna prekretnica u 161-godišnjoj tradiciji proizvodnje stakla u Humu na Sutli.

Integracijom u Vetropack Grupu započelo je razdoblje značajnog ulaganja u ljude, tehnologiju i infrastrukturu, a samim time i stalnog napretka i razvoja. U 25 godina u tvornicu u Humu na Sutli uloženo je više od dvije milijarde kuna.

Tvornica godišnje proizvodi više od milijardu i 200 milijuna staklenih spremnika, a ostvareni ukupni prihodi na godišnjoj razini približili su se milijardi kuna. Uz puni kapacitet i nakon završetka epidemije COVID-a 19, u Vetropack Straži kažu da bi sljedeće godine trebali premašiti navedenu brojku, prvi put u svojoj povijesti.

"U proteklih 25 godina Vetropack Straža izrasla je u jednu od najmodernijih europskih staklana i jedan od najjačih stupova Vetropackova tima. Ali, razvoj je živo biće. Pred nama je novo vrijeme – puno poslovnih izazova, razvojnih i strateških planova, strateških projekata i siguran sam da ćemo ih uspješno provesti, kao i proteklih 25 godina", smatra predsjednik Uprave Vetropack Straže Tihomir Premužak.

Vetropack Straža, Vetropack Straža dan otvorenih vrata Foto: Vetropack Straža

Ovaj 25-godišnji jubilej tvrtka je obilježila sa svojim najvećim kupcima i dobavljačima te predstavnicima hrvatskoga političkog i gospodarskog života, a potom i lokalnom zajednicom.

"Vama ne treba reći da je potrebno osmisliti novi ekonomski identitet Republike da bi Hrvatska trebala biti idealna zemlja za rad, a ne za odmor, da kompanija koju zajednički stvarate zato što ste uz rukovodstvo upravo vi, radnici, ključ stvaranja moderne, konkurentne, održive kompanije koja je okrenuta izvozu i koja sve svoje rezultate dijeli sa svojom lokalnom zajednicom, koja pazi na okoliš, koja pazi na to da će ulažući danas, sutra dobiti mnogo više, koja stvara dodanu vrijednost, koja ne preraspodjeljuje, ne rentira. Sve to vama ne trebam reći, vi to ovdje imate", istaknuo je Velibor Mačkić, izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića.

Vetropack Straža, Vetropack Straža dan otvorenih vrata Foto: Vetropack Straža

Tvrtka svoje proizvode izvozi prije svega na tržišta država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, ali najveće izvozno tržište trenutno je Italija. Početkom rujna,Vetropack Straža primila je Zlatni ključ za najboljeg izvoznika u Srbiju 2020. godine, a bila je nominirana i za najboljeg izvoznika u Sloveniju.

U 2020., unatoč pandemiji, a zahvaljujući ponovnom pokretanju gospodarskih i turističkih aktivnosti te sve većim zahtjevima tržišta za održivim i prirodnim ambalažnim materijalima, ostvarili su neto prodaju od 791,6 milijuna kuna.

U godini u kojoj obilježava 25 godina poslovanja unutar Vetropack Grupe zagorska tvrtka ostvarila je i iznimno značajan investicijski projekt vrijedan oko 50 milijuna eura. Početkom veljače u Vetropack Straži u rad je puštena nova peć, čiji je kapacitet u odnosu na staru veći za 50 posto, otvorena je još jedna proizvodna linija i zaposleno 30-ak novih ljudi. To će omogućiti da se na godišnjoj razini ukupni kapacitet tvrtke poveća za oko 15 posto.

 

P.hr/I.G.