Venezuela traži izlaz iz krize u novoj sorti kave

3. kolovoza 2023.

Foto.Shuterstock
Plantaže kave u Venezueli ponovo su oživjele zahvaljujući novoj sorti koja ispunjava uvjete za oznaku specijalne kave i pronalazi put i do kavoljubaca u inozemstvu.
 
Sortu Monte Claro, varijantu arabice, razvio je venezuelanski Nacionalni institut za poljoprivredna istraživanja (INIA) tijekom 40-godišnjeg istraživanja, rekao je agronom Bilal El Ayoubi.
 
Proizvodnja kave u Venezueli pala je u posljednjih 20 godina više od 60 posto, prema udruzi poljoprivrednika Fedeagro.
 
U 2022. proizvedeno je samo 383.000 vreća kave od 60 kilograma. Regionalni divovi Brazil i Kolumbija proizveli su 11,08 milijuna odnosno 37,43 milijuna vreća arabice.
 
Na srpanjskom natjecanju u Caracasu Monte Claro osvojio je prvo mjesto među 186 uzoraka kave iz Venezuele i šire regije, s ocjenom 90,11 od 100, što znači da ispunjava uvjete za oznaku iznimne sorte kave.
 
Kavu je ocjenjivalo 26 međunarodnih degustatora iz zemalja proizvođača, uključujući Kolumbiju, Nikaragvu, SAD i Peru.
 
"Venezuelanska industrija kave ponovno će se pozicionirati na međunarodnom tržištu", smatra El Ayoubi.
 
Proizvodnju su od 2019. podupirali de facto smanjivanje udjela dolara u deviznim rezervama i ublažavanje kontrola cijena i distribucije kave, potaknuvši procvat pržionica i kafića širom Venezuele, objavile su poljoprivredne udruge.
 
Uzgajivači su u međuvremenu počeli prodavati novu sortu i u inozemstvu.
 
Victor Montilla počeo je uzgajati Monte Claro prije četiri godine, a od 2020. izvozi male količine u Kolumbiju, Panamu i Španjolsku.
 
Monte Claro jamči mu puno veću cijenu. Na natjecanju u Caracasu prodao je oko 46 kilograma te sorte kave za 600 dolara. Tradicionalne sorte uspijeva prodati u prosjeku za 180 dolara.
 
Najveći su inozemni kupci venezuelanske kave SAD i Turska, prema podacima Venezuelansko-američke industrijske i trgovačke komore i podacima iz 2022. tvrtke Import Genius koja bilježi podatke o carini.
 
"Trenutno se uzgaja više kave zbog novih sorti", naglasio je poljoprivrednik Valerio Galeano. Monte Claro uzgaja na maloj plantaži u saveznoj državi Tachiri, uz financijsku pomoć sina koji živi u SAD-u.
 
„To je još uvijek ne može usporediti sa 1970-ima, kada su sva polja oko mene bila prekrivena grmovima kave", dodao je Galeano.
 
 
 
 
 
 
Hina/P.hr