Velika izloženost servisima na Internetu donosi i sigurnosne rizike

22. prosinca 2019.

Ilijana Grgić

Danas se u digitaliziranom svijetu svake se sekunde pošalje 2,9 milijuna mailova, na YouTube se svake minute uploada 20 sati video sadržaja, a gdje su razne izloženosti  mnogim on line servisima,  sva ta aktivnost podrazumijeva i izloženost prijetnjama i napadima. Stoga je važno imati adekvatnu zaštitu.

Neovisno o je li riječ o velikim, malim ili srednjim tvrtkama, cyber prijetnje s kojima se svi  suočavaju stalno su prisutne. Kibernetički napadi postaju sve su češći, različitiji i sofisticiraniji. Upravo zaštita od tih napada itetkako je  zanimljiva za IBM koji su predstavili tehnologiju otvorenog koda za brže odgovaranje na kibernetičke napade.

Kibernetički napadi ulaze u sferu najvećih ekonomskih prijetnji današnjice, pogotovo kada se zna  da šteta koja tako nastaje godišnje u svijetu iznosi 600 milijardi dolara. Od 2018. do danas, više od 566 milijuna umreženih podatka bilo je na meti hakerskih napada, a ta brojka je sigurno i veća jer mnoge tvrtke jednostavno to ne prijavljuju. Važno je naglasiti da nema industrije ili pojedinca koji su 100 posto sigurni od  hakerskog napada, no ono što je važno da se ne treba po tom pitanju širiti nepotrebnu paniku.

Kad je rije o poslovanju IBM u Hrvatskoj , Tomislav Balun novi poslovi direktor IBM-a Hrvatska,  istaknuo je kako oni u Hrvatskoj nisu tipično prodajno mjesto u Hrvatskoj. Balun je istaknuo kako je  važno da organizacije strateški pristupaju razvoju obrambene strategije poslovanja. Strategija mora biti proaktivna i mora pokrivati čitavu organizaciju ako tvrtke žele sigurno poslovati, stvarati inovacije i dodanu vrijednost te zaštiti svoje zaposlenike.