Trgovinski sporazum Velike Britanije i Južne Koreje

22. kolovoza 2019.

Foto: Pixabay

Velika Britanija potpisala je bilateralni trgovinski sporazum s Južnom Korejom, kojim se produljuje dosadašnji režim slobodne trgovine i nakon brexita. Britanska ministrica trgovine Liz Truss u Londonu je potpisala sporazum s južnokorejskom kolegicom Yoo Myung-hee, piše BBC. Sporazum je više-manje u skladu s režimom trgovine između Europske unije i Južne Koreje.

"Moj je prioritet pobrinuti se da britanska poduzeća budu potpuno spremna za brexit i normalnu trgovinu u četvrtak, 31. listopada”, rekla je Truss.

Južnokorejska ministrica naglašava pak da će sporazum „u velikoj mjeri neutralizirati neizvjesnost zbog brexita” u gospodarskom partnerstvu dviju zemalja.

Južna Koreja i Velika Britanija postigle su preliminirani dogovor o produljenju režima slobodne trgovine u lipnju, čime je Britanija utrla put prvomu trgovinskom sporazumu s azijskim partnerom za razdoblje nakon brexita. Vrijednost trgovinske razmjene između dvije zemlje iznosila je u 2018. godini 14,6 milijardi funti.

Južna Koreja svjetski je lider u automobilskoj i u industriji elektronike i čelika, a prošle je godine u Britaniju izvezla robu ukupne vrijednosti 5,2 milijarde funti. Iz Britanije uglavnom uvozi sirovu naftu, automobile i viski.

Britanija bi trebala izaći iz Europske unije 31. listopada i nastoji sklopiti trgovinske sporazume sa što više trgovinskih partnera. Do sada su potpisali 13 sporazuma o trgovini s 38 zemalja, uključujući Izrael, Norvešku i Čile.

 

Hina/P.hr