Valinge Croatia dobila regulatorno odobrenje za preuzimanje Spin Valisa

19. siječnja 2023.

Foto: Spin Valis

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je dopuštenom namjeru provedbe koncentracije u prvoj fazi, koja će nastati stjecanjem izravne kontrole Valinge Croatia nad Spin Valisom i njegovim povezanim društvima, priopćeno je iz te regulatorne agencije.

Podsjetimo, Grupacija Pervanovo, u čijem sastavu se nalaze društva Bjelin Industries u Hrvatskoj i Välinge Group u Švedskoj, potpisala je sredinom studenoga lani putem svoga društva kćeri Valinge Croatia ugovor o stjecanju kontrolnog paketa dionica hrvatskog proizvođača namještaja Spin Valis. Tada je objavljeno i da se završetak transakcije očekuje nakon regulatornog odobrenja.

Iz AZTN-a su, između ostalog, u današnjoj objavi istaknuli da je svrha predmetne transakcije internacionalizirati poslovanje Spin Valisa te napraviti pravilan i dosljedan prijenos know-how-a te ocijenili da je u tom smislu riječ o prokompetitivnoj transakciji budući da doprinosi širenju tehnologije.

Također, AZTN je putem javnog poziva pozvao sve poduzetnike i ostale koji djeluju na utvrđenim mjerodavnim i drugim tržištima na teritoriju Hrvatske, na dostavu svojih primjedaba, stavova i mišljenja o mogućim konkretnim značajnim učincima ove koncentracije na njihovo poslovanje, kao i na moguće značajne učinke te koncentracije na tržišno natjecanje na navedenim tržištima te nije zaprimio niti jednu primjedbu, stav ili mišljenje u svezi koncentracije.

Spin Valis je jedan od najvećih hrvatskih proizvođača masivnog namještaja, s dugogodišnjom tradicijom, čija proizvodnja uključuje proizvodnju elemenata, lijepljenih ploča, briketa i proizvodnju električne i toplinske energije dobivene iz biomase te solarnih panela. Ta požeška kompanija ima 420 zaposlenih, a u Pervanovu očekuju njihovu uspješnu integraciju u sustav grupacije i zadržavanje pune zaposlenosti.

Grupaciji Pervanovo to preuzimanje omogućava brže postizanje internih ciljeva proizvodnje namještaja koji upotrebljava Välingeovu klik-tehnologiju i prije nego što je to prvobitno planirano, dok Spin Valisu omogućava da proizvodnju još više koncentrira u finalne proizvode najvišeg stupnja dodane vrijednosti, naveli su sredinom studenoga iz Pervanova, ne preciziravši kolika je vrijednost te transakcije.

 

 

Hina/P.hr