Značajan oporavak poslovanja Valamara u 2021.

25. veljače 2022.

Foto: Valamar Riviera

Prema objavljenome godišnjem financijskom izvješću, Valamar Riviera je u 2021. godini ostvarila poslovne prihode od 1,6 milijardi kuna, odnosno 74 posto realizacije u 2019. godini. Ostvarena operativna dobit dosegla je u 2021. razinu od 84 posto pretkrizne 2019. godine. 

"Iako su rezultati poslovanja 2021. godine pozitivni, ostvareni gubitak iz kriznog razdoblja tijekom pandemije u najvećem dijelu nije pokriven dosadašnjim oporavkom. Neizvjesnost u okružju i dalje će imati utjecaj na turističko poslovanje i gospodarstvo u bliskoj budućnosti. Normalizacija turističkog poslovanja očekuje se tijekom 2022. i 2023. godine. Hrvatska ima priliku dodatno učvrstiti svoju poziciju poželjne mediteranske destinacije, posebice ako uspješno realizira ulazak u šengenski prostor polovicom ove godine", istaknuli su iz ove turističke tvrtke.

Valamar je u trećem tromjesečju 2021. godine zabilježio normalizaciju poslovanja u gotovo svim destinacijama, ostvarivši odlične rezultate u sjevernojadranskim destinacijama, kampovima i premium segmentu. Međutim, u destinaciji Dubrovnik i objektima 2* i 3* nije postignut značajniji oporavak poslovanja.

U 2022. godini podiže plaće za stručna zanimanja

Valamar je u 2021. godini započeo s novom fazom rasta širenjem suradnje s investicijskim partnerima u Hrvatskoj i daljnjom internacionalizacijom portfelja u Austriji kupnjom svojega drugog po redu hotela u Obertauernu.

Tijekom trajanja pandemije Valamar je nastavio s razvojem proizvoda, usluga i turističkog portfelja s dvogodišnjim investicijskim ciklusom 2019./2021. u iznosu od gotovo 870 milijuna kuna.

Krajem 2021. pokrenut je i novi investicijski ciklus u iznosu od 525 milijuna kuna u objekte pod upravljanjem Valamara s ciljem daljnjeg razvoja podizanja kvalitete portfelja, ljetovališta i kampova, razvoja zelenog turizma i digitalizacije poslovanja. U tijeku su i radovi na investicijama hotela Dalmacija by Valamar u Makarskoj, koji se planira otvoriti u svibnju ove godine, kao i na prvom potpuno održivom ekoljetovalištu za odmor obitelji Valamar Amicor Green Resortu na otoku Hvaru.

Radi poboljšanja uvjeta rada u turizmu Valamar, u dogovoru sa socijalnim partnerima, u 2022. godini podiže plaće za stručna zanimanja u hotelima, kampovima i ljetovalištima, kako bi se primanja u Hrvatskoj približila razini primanja u vodećim europskim destinacijama.

P.hr/I.G.