Uz aplikaciju za građevinare do uštede od nekoliko tisuća eura mjesečno

6. veljače 2023.

Foto: Stas Organizer

Aplikacija nije kreirana samo za rukovodeće osobe građevinskih tvrtki, već i za radnike, administrativne djelatnike te ostale projektne stručnjake. Dakle, jednako je korisna bauštelcu kao i vlasniku građevinske tvrtke.

Iako je građevinska industrija još uvijek jedna od najmanje digitaliziranih, sve je češća pojava digitalnih rješenja za ovaj sektor na tržištu. Tako je nedavno predstavljen i hrvatski građevinski softver Stas Organizer koji, uz to što omogućava kompletno digitalno rukovođenje projektom, svim korisnicima može osigurati značajnu mjesečnu uštedu na vremenu i resursima.

Po čemu je Stas drukčiji?

S obzirom na to da aplikacije za građevinarstvo, iako rijetke, nisu novitet na tržištu, što je to što Stas Organizer izdvaja od ostalih?

Iz Stasa ističu da je aplikacija namjenski osmišljena za apsolutno svakog zaposlenika građevinske tvrtke, dok je većina rješenja koja trenutno postoji na tržištu uglavnom usmjerena na rukovodeće pozicije. Stas je osmišljen za građevinare, radnike i administrativne djelatnike te ostale projektne voditelje poput arhitekata, elektroinstalatera i strojara. Dakle, softver je osmišljen i jednako koristan bauštelcu kao i poslovođi građevinske tvrtke.

Tomislav Slišković, vlasnik koji stoji iza tvrtke i aplikacije Stas Organizer, rješenje opisuje sportskim žargonom: "U nogometnom klubu, primjerice, najbitniji su igrači i oni su ti koji nose igru, zar ne? U tom kontekstu, naša aplikacija uključuje igrače i tretira ih jednako kao trenere i pomoćne trenere. Poslovođa time dobiva realan pregled načina na koji njegova tvrtka funkcionira i svega što se događa u stvarnom vremenu. S druge strane, radnik ima jednostavan i brz pristup svim informacijama zbog kojih je prije morao osobno odlaziti u sjedište tvrtke, računovostvo, knjigovodstvo itd."

Interna potreba za rješenjem

Iz ove tvrtke ističu da se Startup Stas Organizer razvio iz interne potrebe, kao spin-off istoimene građevinske tvrtke koja je na tržištu prisutna više od 30 godina. Kao i kod većine građevinskih tvrtki, u Stasu su imali problem s upravljanjem projektima, posebice upravljanjem zadacima, radnom snagom i administracijom. Iako digitalna rješenja koja pomažu u implementaciji građevinskih projekata nisu novitet na tržištu, iz Stasa kažu da nijedno nije zadovoljavalo sve njihove potrebe. Tako su odlučili razviti vlastiti sustav koji će im olakšati i optimizirati poslovanje u svim sferama.

Dok se cijeli sustav interno razvijao otprilike godinu dana, nekoliko puta je testiran unutar samog Stasa, koji je tada brojio oko 60 zaposlenika.

"Bili smo svjesni da prve verzije neće biti dovoljno dobre, ali je zato to što su ih testirali naši ljudi, na svim pozicijama u tvrtki, upravo ono što je bilo ključno za daljnji razvoj i aplikaciju kakvu imamo danas. Nakon updatea i prepravki bugova, ponovno smo pustili softver na testiranje unutar tvrtke i ponovili cijeli proces nekoliko puta dok nismo bili zadovoljni", kaže Slišković.

Tehnička nepismenost nije problem

Iako mišljenje da djelatnici u građevinskom sektoru nisu informatički obrazovani više prelazi u stereotip nego činjenicu, u svakom slučaju ne predstavlja problem za rad u Stas aplikaciji.

Obuka zaposlenika, bez obzira na njihovu struku, ulogu i hijerarhiju, ne traje više od 10 minuta i ne zahtijeva napredne razine tehničke pismenosti.

Pri registraciji u aplikaciju korisnik bira svoju ulogu radnika ili poslodavca, odnosno tvrtke te različite pozicije, od radnika, servisera i skladištara do projektnog menadžera, administratora, računovođe itd.

Samo neke od trenutnih funkcionalnosti aplikacije Stas Organizer jesu organizacija ljudi po gradilištima, dodjeljivanje zadataka i projekata ljudima s obzirom na poziciju i iskustvo, organizacija artikala i materijala po radniku, upravljanje administracijom, upravljanje vlastitim satima, zahtjevi za odmor, prijava posudbe alata...

Stopa prelaska na Stas Organizer veća od 80 posto

Iako su prvoga klijenta i "vanjskoga" korisnika aplikacije dobili tek krajem 2021. godine, Stas Organizerom trenutno se aktivno koristi više od 80 klijenata, odnosno građevinskih tvrtki iz Hrvatske.

Zanimljivo je da se više od 80 posto tih korisnika prije koristilo drugim softverima, no nakon testiranja odlučilo se prebaciti na Stas. Razlog tomu je, kako kažu iz Stasa, činjenica da njihova aplikacija jedina na tržištu omogućava kompleteno upravljanje građevinskim projektom i tvrtkom te je namijenjena svim zaposlenicima. Nadalje, povratne informacije i prijedlozi klijenata i korisnika ozbiljno se uzimaju u obzir i nerijetko implementiraju u aplikaciju.

"Da budem iskren, u samom startu nismo razmišljali o razvoju proizvoda koji ćemo nuditi drugima. Krenuli smo s idejom izričito iz vlastite potrebe, no kada smo vidjeli kako je iz toga nastao  kvalitetan i koristan proizvod, odlučili smo ga omogućiti i drugima. Razvoj aplikacije je kontinuiran i ne staje i upravo su klijenti ti koji su nam davali prijedloge i čije smo savjete uzimali u obzir pri usavršavanju softvera. Smatram da je najbolji način razvoja aplikacije ili proizvoda uzeti u obzir prijedloge korisnika jer je, na kraju krajeva, za njih i osmišljena aplikacija",  zaključuje Tomislav Slišković.

P.hr