Utjecaj pandemije bit će tri puta jači od svjetske financijske krize

2. srpnja 2020.

Foto: Pixabay

Allianz je predstavio svoje najnovije Globalno izvješće o osiguranju koje uzima puls tržišta osiguranja diljem svijeta te se osvrće na prošlogodišnje rezultate i gleda na buduća kretanja. Globalna industrija osiguranja ušla je u 2020. godinu u dobrom stanju jer su u 2019. godini premije porasle za 4,4 posto što je najjači rast u četiri godine.

Koronavirus je pogodio svjetsku ekonomiju poput meteorita. Nagli prekid gospodarskih aktivnosti širom svijeta udarit će i potražnju za osiguranjem te se očekuje da će se globalni premijski prihodi smanjiti za 3,8 posto u 2020. godini, a životno će osiguranje vjerojatno biti pogođeno više od osiguranja imovine i osiguranja od nezgoda, sa stopama rasta pada 4,4 posto, odnosno 2,9 posto. Dakle, utjecaj pandemije koronavirusa bit će tri puta jači od utjecaja svjetske financijske krize kada se globalni premijski prihod smanjio za 1 posto. U usporedbi s trendom rasta prije  - pandemija će od globalnog premijskog fonda „odgristi” oko 360 milijardi eura.

"Godina 2020. izgubljena je zbog virusa, u to nema nikakve sumnje. Zanimljivije je pitanje što dolazi nakon bolesti. U osnovi vidimo tri već uočena trenda koji će u narednim godinama skupiti snagu: digitalizacija poslovnog modela, zaokret prema Aziji i rastući značaj ESG-faktora", izjavio je Ludovic Sub-ran, glavni ekonomist Allianza.

Još jedno izazovno desetljeće 

Istočna Europa zabilježila je rast od 8,6 posto u 2019. godini, što je pad s 9,5 posto od prethodne godine. Oba segmenta, životno osiguranje i osiguranje imovine i osiguranje od nezgoda, doprinijeli su povećanju premije, životno je osiguranje zabilježilo snažan rast od 10 posto i to tek drugi put od velike financijske krize kada je rast bio dvoznamenkast.

"Nakon izazovnog desetljeća nakon velike financijske krize, očvrsnuta europska industrija osiguranja pokazala se izuzetno otpornom tijekom pandemije", rekla je Patricia Pelayo Romero, koautorica izvješća, koja navodi kako je budućnost manje ohrabrujuća.

"Kao i u drugim poljima, Europa još više zaostaje za SAD-om i posebice Azijom. Neposredno prije velike financijske krize, europski udio na globalnom tržištu još je bio jednak američkom i daleko ispred Azije. Na kraju ovog desetljeća bit će 6 postotnih bodova iza Sjedinjenih Država i nevjerojatnih 15 postotnih bodova iza Azije. Koronakrizu treba smatrati pozivom na buđenje Europi, da se konačno pribere i pokrene inicijativu višeg i inkluzivnijeg rasta", rekla je Patricia Pelayo Romero.

Hrvatsko tržište osiguranja poraslo je za 5,8 posto u 2019. godini, što je pad s 9 posto prethodne godine, ali i dalje je drugi najjači rast od velike financijske krize i daleko iznad prosjeka u posljednjem desetljeću. Pokretač rasta bio je segment osiguranja imovine i osiguranja od nezgoda, koji obuhvaća gotovo 70  posto tržišta. Premije za životno osiguranje s druge su se strane smanjile za 2,2  posto, a kao i ostala tržišta za životno osiguranje u Europi, posljednjih je godina postalo nepredvidljivije.

No 2020. će, blago rečeno, biti izazovnija. U Allianzu očekuju da će premije pasti za 5,5 posto. Međutim, nakon stagnacije uslijedit će brz oporavak 2021. godine, a tržište će porasti za 5,6 posto. Tijekom cijelog desetljeća do 2030. godine očekuje se da će Hrvatska dosegnuti rast od 3,6 posto godišnje, što je znatno iznad tempa iz prethodnog desetljeća.

P.hr/I.G