Uspješna ljetna sezona za FlixBus, vratilo se više od 70 posto putnika

9. rujna 2021.

Foto: FlixBus

FlixBus je u ljetnoj sezoni 2021. zabilježio snažan rast broja putnika na svim relacijama -  vratilo se više od 70 posto putnika iz rekordne 2019. godine, a u razdoblju od 1. lipnja do 15. kolovoza prevezao je 40 posto više putnika nego u istom razdoblju lani.

"Rezultati FlixBusa tijekom ovogodišnje ljetne sezone još jednom su potvrdili kako bez kvalitetne prometne povezanosti nema uspješnog turizma. Veliko mi je zadovoljstvo što smo kao kompanija koja okuplja hrvatske prijevoznike velikom broju stranih i domaćih turista omogućili sigurno i udobno putovanje na godišnji odmor, kao i to što smo potvrdili poslovnu opravdanost povezivanja svih prijašnjih destinacija, pa i onih prema kojima se zbog pandemije tijekom 2020. nije prometovalo", rekao je Ante Grbeša, direktor FlixBusa za regiju CEE South.

Ante Grbeša Ante Grbeša / Foto: Privredni.hr 

Najugodnije iznenađenje sezone bili su domaći putnici, koji su putovali unutar Hrvatske u broju gotovo istom kao i 2019. godine. Iz ostalih zemalja najviše putnika zabilježeno je iz Njemačke, čiji je povratak u skladu s ukupnim brojkama, na razini višoj od 70 posto iz 2019. U top 10 našli su se redom i Austrijanci, Slovenci, Talijani, Mađari, pa putnici iz Srbije, Češke, Bosne i Hercegovine, Slovačke te Švicarske.

Iz Italije, izrazito teško pogođene pandemijom, ove je godine zabilježeno četiri puta više putnika nego 2020. Unatoč strožim epidemiološkim mjerama za ulazak građana iz zemalja izvan Europske unije te prekidu u povezivanju s Hrvatskom tijekom 2020., ove su se sezone vratili i svi turisti iz Srbije, uz dodatni rast od osam posto u odnosu na rekordnu 2019. kad je FlixBus prvi put povezao Srbiju i Hrvatsku.

Iz ove kompanije ističu kako su se, u ovoj godini oporavka od znatnog pada prometa, pojedini domaći prijevoznici nastavili koristiti mogućnošću zadržavanja linija na kojima ne prometuju za važenja epidemioloških mjera.

"To je rezultiralo slabijom povezanošću za putnike, dok istodobno prijevoznici poput FlixBusa i drugih hrvatskih prijevoznika nisu smjeli uvoditi nove linije i nove destinacije unutar Hrvatske za kojima je postojala potražnja. Ta je situacija uzrokovala negativne posljedice za slobodu tržišnog natjecanja, a prije svega za mobilnost hrvatskih građana, ali i njihovih gostiju usred turističke sezone", ističu iz FlixBusa

Pozitivan trend u prijevozu putnika posljedica je snažnog rasta potražnje, osobito od polovice srpnja, a u tom se smislu svakako može pozdraviti odluka Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o primjeni Europske uredbe o unutarnjem prometu.

Zahvaljujući njihovim naporima i primjeni zakonskih odredbi EU regulative koja obuhvaća područje putničkog prijevoza unutar Unije, omogućena je kupnja karata i prijevoz putnika između hrvatskih gradova na međunarodnim linijama, što je prije bilo zabranjeno.

Takva mogućnost jače povezanosti domaćih destinacija nudi putnicima više opcija polazaka i zasigurno povoljnije cijene, a ima i pozitivan učinak na okoliš zbog veće iskoristivosti autobusa.

Od dolaska na domaće tržište 2016. godine, FlixBus je sa svojih 12 lokalnih partnera, više od 140 autobusa i 700 vozača povezao više od 250 destinacija diljem Hrvatske i Europe te omogućio izravna putovanja u 12 država, što je potaknulo veći priljev i mobilnost turista.

P.hr/I.G.