Usluge videa na zahtjev u 10 godina bilježe rast od 3.000 posto

12. svibnja 2022.

Foto: Pixabay

Tvrtke koje nude uslugu videa na zahtjev službeno su predstavile Europsku VOD koaliciju. Prema podacima Europskoga audiovizualnog opservatorija, ta usluga u Europi tijekom desetljetnog razdoblja, od 2010. do 2020. godine, zabilježila je eksponencijalni rast od 3.000 posto. Nijedan drugi medijski sektor u Europi nije imao takav rast.

Više Europljana prati audiovizualne sadržaje putem streaminga nego na bilo koji drugi način. Očekuje se da će broj pretplatnika usluga videa na zahtjev u Europskoj uniji do kraja ove godine dosegnuti broj od 140 milijuna korisnika.

"Da bi se ta europska priča o uspjehu nastavila, potrebna nam je politika koja gleda u budućnost, koja će voditi računa o brzim promjenama u ukusu korisnika i osigurati da europski operatori nastave ulagati u daljnji razvoj internetske infrastrukture. Potražnja za europskim pričama nikad nije bila veća i ovo je prava prilika da europski stvaratelji i autori sadržaja pokažu koliko su nadareni", rekla je Julia Maxwell, potpredsjednica tvrtke Nordic Entertainment Group za regulatornu i javnu politiku.

Rast industrije videa na zahtjev potaknuo je val potražnje za kreativcima u cijeloj Europi.

"Stvaratelji i autori sadržaja među našim članovima imaju veći izbor mogućih partnera, a njihov rad doprijet će do šire publike jer se naši sadržaji gledaju u cijelom svijetu. Sada treba poticati tvrtke da nastave investirati u uslugu videa na zahtjev u regiji, a ne sputavati industriju pretjeranom regulacijom. Želimo nova kreativna rješenja, prisutnost na novim tržištima, želimo stvarati i distribuirati najbolje sadržaje na svijetu", rekao je Daniel Friedlaender, Skyev voditelj za Europu.

Daniel Friedlaender Daniel Friedlaender / Foto: VOD

Europska VOD koalicija okuplja tvrtke koje nude usluge videa na zahtjev (VOD) i digitalne zabave te koje dijele slične vrijednosti i investiraju u distribuciju audiovizualnih sadržaja u europskim zemljama. Među članovima koalicije su CHILI, FilmDoo, NBCUniversal, Netflix, Nokzedoc, Nordic Entertainment Group AB, Paramount, Pickbox, Sky, Sooner, StarzPlay, TVN, Universciné Belgium i Warner Bros. Discovery.

P.hr/I.G.