Uskoro prve 5G radionice u Hrvatskoj za poduzetnike

12. svibnja 2022.

Leslie Shannon i Tajana Kesić Šapić / Foto: HGK

Tehnologija 5G okosnica je četvrte industrijske revolucije, a njezina široka primjena donosi revolucionarne promjene u zdravstvu, prometu, školstvu, poljoprivredi, energetici i drugim sektorima. Stručnjaci procjenjuju da će njezin razvoj i implementacija rezultirati s 2,3 milijuna novih poslova u zemljama EU-a te da će zahvaljujući 5G tehnologiji globalni BDP narasti za četiri bilijuna dolara do 2030. godine.

Upravo o toj je temi Leslie Shannon, voditeljica Odjela za istraživanje ekosustava i trendova za Nokiju, održala predavanje za poduzetnike pod nazivom Early Signals, Future Scenarios, koje je organizirala Hrvatska gospodarska komora i Nokia.  

"Nokia promatra kako netehnološkim kompanijama pružiti telekomunikacijsku podršku u budućnosti uz pogodnosti koje će donijeti mreže budućnosti. Prava 5G revolucija je stabilnost u povezanosti putem 5G mreže koja je dovoljno stabilna i brza te može podržati napredne tehnološke procedure u pravom vremenu", istaknula je Shannon.

Prva 5G Akademija u Hrvatskoj

Voditeljica Odjela za industriju HGK Tajana Kesić Šapić najavila je 5G Akademiju koju HGK uskoro pokreće s Nokijom, a u sklopu koje će biti održane četiri virtualne 5G radionice.

"Na njima će polaznici moći saznati više o tome što čini 5G jedinstvenom mrežom u podršci procesu digitalizacije različitih gospodarskih grana i koji su temelji provedbe transformacije koju nam donosi. Radionice su namijenjene tvrtkama iz svih gospodarskih grana, a cilj im je omogućiti alate za provedbu uspješne digitalne transformacije u svojim poslovnim procesima", izjavila je Šapić te dodala kako će prva radionica, na kojoj će biti istaknute ključne prednosti koje donosi 5G, ali i razlike u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža, biti održana već 24. svibnja, a registracija je moguća već sada putem poveznice.

 

P.hr/I.G.