Uskoro počinje cijepljenje 70.000 turističkih djelatnika

9. travnja 2021.

Foto: Shutterstock

Sredinom travnja počet će cijepljenje 70.000 turističkih djelatnika, a uz stalno zaposlene u turističkom sektoru u prioritetno cijepljenje bit će uključeni i sezonski radnici, dogovorili su to na sastanku ministrica turizma i sporta Nikoline Brnjac i predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Također, na sastanku je razmatran model po kojem bi se čim prije započelo s cijepljenjem i 90.000 privatnih iznajmljivača, o kojima se također posebno vodi računa u skladu s definiranim prioritetima cijepljenja u turističkom sektoru.

Ministarstvo turizma i sporta od članica strukovnih udruga u turizmu zatražilo je da prikupe podatke za zaposlenike koji se žele cijepiti, i to na način da se razvrstaju u dvije prioritetne skupine. Prva prioritetna skupina uključuje zaposlenike koji ostvaruju veći broj kontakata s gostima ili djelatnicima u objektu uzimajući u obzir one djelatnike kojima je mogućnost pridržavanja socijalne distance smanjena, poput radnika u kuhinji, dok su druga skupina osobe koje ne ostvaruju značajnije kontakte, kao što su razna servisna zanimanja, uredski poslovi i slično.

"Hrvatska među prvima kreće s cijepljenjem turističkih djelatnika i to nam je izuzetno važno da bismo se još snažnije pozicionirali kao sigurna destinacija. Uz projekt Safe stay in Croatia, ovo je dodatno jamstvo turistima da Hrvatska ispunjava sve preduvjete za sigurno ljetovanje svakoga gosta koji našu zemlju izabere kao svoju turističku destinaciju", naglasila je ministrica Brnjac.

Ministrica je u četvrtak izjavila da je za cijepljenje interes iskazalo oko 69.000 turističkih djelatnika, a takav je odaziv ocijenila izuzetno velikim.

Dodatni punktovi za testiranja u turističkim mjestima

Uz temu o početku cijepljenja turističkih djelatnika, na sastanku se govorilo i o uspostavi dodatnih punktova za testiranje gostiju u turističkim mjestima, ali i hotelima, kampovima, marinama i sl. te je dogovorena edukacija osoba koje će, u skladu s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provoditi testiranja. Razmatran je i način izdavanja potvrda i potrebni kapaciteti za distribuciju testova.

HUT zadovoljan 

Hrvatska udruga turizma podržava inicijativu Ministarstva turizma i sporta o početku organiziranog cijepljenja turističkih djelatnika te je spremna, poručuje, zajedno sa svojim članicama aktivno se uključiti u operativnu provedbu programa.

Smatraju kako je cijepljenje turističkih djelatnika od sredine travnja kvalitetna i pravovremena mjera koja će biti naša najjača promotivna poruka u ovom dijelu turističke godine. Ističu da je posebno važno što se uz stalne djelatnike ovaj program cijepljenja u turizmu odnosi i na sezonske djelatnike.

"Početak organiziranog cijepljenja turističkih djelatnika u ovoj fazi pripremi turističke sezone je odlična mjera, a mi ćemo napraviti sve što može da se što veći broj zaposlenika i sezonaca animira na cijepljenje. Svima u sektoru je jasno da je uspjeh turističke sezone vezan uz epidemiološko stanje te percepciju Hrvatske kao sigurne destinacije, a pravovremeno i organizirano cijepljenje turističkih djelatnika je jedan od najvažnijih čimbenika koji će to i omogućiti", izjavio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

P.hr/I.Barać