Prepoznajemo potencijal Slavonije, srca hrvatske poljoprivrede

6. listopada 2021.

Uprave SPAR-a iz pet zemalja održale su strateški sastanak u Osijeku

Paul Klotz / Foto: Spar

U Osijeku se održao veliki sastanak na kojem su sudjelovali predsjednici uprava SPAR-a Hrvatske, Austrije, Slovenije, Italije i Mađarske. Iz trgovačkog lanca poručuju kako su održavanjem sastanka na ovako visokoj razini upravo u Osijeku pokazali koliko je Slavonija važna za jednu od vodećih europskih poslovnih grupacija.

"Od 45 gradova u kojima je SPAR prisutan u Hrvatskoj, odabrali smo upravo Osijek, kojem pridajemo veliku pažnju u svojemu poslovanju. Cijenimo Slavoniju te je smatramo srcem hrvatske poljoprivrede i prepoznajemo njezin potencijal. Brojni sjajni dobavljači dolaze iz Slavonije, a kvaliteta njihovih proizvoda rezultirala je uspješnim izvozom u ostale zemlje u kojima grupacija SPAR posluje", poručio je Paul Klotz, član Uprave SPAR-a Austrija, zadužen za poslovanje u inozemstvu, odnosno za Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku.

Koliko je taj susret važan za Osijek i Slavoniju, pojasnio je i predsjednik Uprave SPAR-a Hrvatska Helmut Fenzl.

"Iznimno mi je drago da su kolege iz grupacije SPAR odabrale Osijek za mjesto ovoga važnog susreta. Domaći proizvodi, među kojima je i velik broj onih koji dolaze od proizvođača i kompanija iz Slavonije, važan su dio naše ponude. Veseli me što, pored Hrvatske, omogućavamo da se proizvodi hrvatskih proizvođača plasiraju i na police trgovina svih zemalja u kojima SPAR posluje", istaknuo je Fenzl.

Predsjednici uprava kompanija SPAR

Foto:Spar Hrvatska

Izvozi se sve više hrvatskih proizvoda

Tijekom dvodnevnog posjeta Osijeku i Slavoniji čelni ljudi austrijskoga trgovačkog lanca susreli su se i s osam odabranih hrvatskih partnera dobavljača, koji su imali prilike predstaviti svoje proizvode kako bi se dodatno osnažio njihov izvoz u prodajnu mrežu SPAR-a. Uime partnera dobavljača na sastanku su bili predstavnici tvrtki Gavrilović, Kandit, Koestlin, Kraš, Mlinar, Saponija, Vindija i Žito.

Proizvodi proizvođača iz Slavonije cijenjeni su na međunarodnoj razini.

"Uvijek u svojoj ponudi težimo kvaliteti. Hrvatski proizvodi iznimno su kvalitetni te svakim danom raste broj proizvoda koje plasiramo na police SPAR-a u svim zemljama u kojima poslujemo. Zahvaljujući preporukama hrvatskih kolega iz nabave, sve više hrvatskih proizvoda upisujemo na listu svoje ponude u ostalim zemljama. Tako su suhomesnati proizvodi Dobro osječkog Žita vrlo brzo našli svoje kupce izvan granica Hrvatske", poručio je Norbert Mocharitsch, zadužen za međunarodnu nabavu vlastitih marki u SPAR-u.

Raste izvoz hrvatskih proizvoda 

Hrvatski proizvodi popularni su u hipermarketima INTERSPAR i supermarketima SPAR u Austriji, Sloveniji, Italiji i Mađarskoj. To potvrđuje i predsjednica Uprave SPAR-a Mađarska, koja se za vrijeme dvodnevnog boravka u Hrvatskoj i sama uvjerila u kvalitetu hrvatskih proizvoda.

"Kupcima osiguravamo isključivo visokokvalitetne proizvode, posebice one koji su izrađeni od lokalnih namirnica. Veseli me vidjeti da hrvatski proizvođači njeguju kvalitetu i inovativnost, što je temelj na kojem se može stalno povećavati izvoz. Zbog geografske blizine, hrvatski proizvođači još otprije jako dobro kotiraju u Mađarskoj te naši kupci vole i traže hrvatske proizvode poput sladoleda Ledo ili Janinih ledenih čajeva i aromatiziranih voda", poručila je predsjednica Uprave SPAR-a Mađarska Gabriella Heiszler.

Izvoz hrvatskih proizvoda na inozemna tržišta putem prodajne mreže SPAR-a u stalnom je porastu te je u prvih šest mjeseci ove godine iznosio gotovo 370 milijuna kuna, što je porast od tri posto u odnosu na isto razdoblje 2020., koja je bila rekordna godina po ukupnoj vrijednosti izvoza.

 

P.hr/I.G.