Uprava i NO Petrokemije dali zeleno svjetlo za povlačenje dionica sa ZSE-a

11. siječnja 2022.

Glavna skupština Petrokemije bit će 21. veljače.

Foto: Petrokemija

Petrokemija je putem Zagrebačke burze objavila kako je na sjednici Uprave i Nadzornog odbora prihvaćen prijedlog o povlačenju dionica kutinske tvrtke koje su uvrštene na burzu, dok bi konačnu odluku trebali donijeti dioničari na glavnoj skupštini.

Temeljni kapital Petrokemije iznosi 550.287.010 kuna te se dijeli na 55.028.701 redovitu dionicu koja glasi na ime, svaka u nominalnom iznosu od 10 kuna. Prilikom odlučivanja na glavnoj skupštini svaka dionica daje pravo na jedan glas.

Većinski vlasnik Petrokemije jest tvrtka Terra mineralna gnojiva, čiji su osnivači INA i Prvo plinarsko društvo, koji su putem te tvrtke 2018. godine sudjelovali u dokapitalizaciji Petrokemije i postali njezini većinski vlasnici s udjelom od 54,52 posto.

Država putem CERP-a ima 17,90 posto, HPB d.d./Fond za financiranje razgradnje NEK drži 12,73 posto, JANAF 9,09 posto, a na skrbnički račun putem PBZ-a 5,45 posto, dok ostalih pet dioničara drži 0,07 posto dionica kutinske tvrtke.

Za povlačenje s burze dionica potrebno je 75 posto glasova na skupštini sazvanoj za 21. veljače, gdje će dioničari odlučivati o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze te davanju ovlasti Upravi za stjecanje vlastitih dionica, 

U obrazloženju prijedloga odluke o povlačenju dionica navodi se da se takva odluka treba primarno iz razloga što društvo nema velike koristi od trgovanja na uređenom tržištu, dok s druge strane ima velike troškove i obveze koje mora ispunjavati kao društvo listano na burzi. 

U pozivu za skupštinu se navodi i kako se Petrokemija obvezuje od svih dioničara koji glasuju protiv odluke o povlačenju dionica otkupiti njihove dionice u roku od tri mjeseca od dana upisa odluke u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu uz pravičnu naknadu, koja će se utvrditi na način da se smatra da je to prosječna cijena dionica ostvarena na uređenom tržištu, izračunana kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu u glasilu društva.

Ako se dionicama trgovalo u manje od 1/3 trgovinskih dana unutar zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu, pravična naknada će se utvrditi elaboratom o procjeni fer vrijednosti dionice, revidiranim od strane neovisnog ovlaštenog revizora.

 

P.hr/I.Grgić