UNCTAD očekuje oštar pad stranih ulaganja

27. ožujka 2020.

Foto: Pixabay

Globalna izravna strana ulaganja mogla bi se smanjiti i do 40 posto uslijed pandemije koronavirusa koja je pogodila multinacionalne kompanije, procjenjuje agencija Ujedinjenih naroda.

Time je Konferencija UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD) više nego udvostručila procjenu objavljenu prije nekoliko tjedana kada je prognozirala pad ulaganja zbog epidemije za pet do 15 posto.

Nova procjena najavljuje najveći pad prekograničnih investicija u 20 godina. U 2019. dosegnula su vrijednost od 1.390 milijardi dolara.

"Trebat će puno vremena da se globalna izravna strana ulaganja i lanci vrijednosti oporave od ove krize", rekao je za dpa UNCTAD-ov ekonomist James Zhan.

UNCTAD-ove projekcije temelje se na izvješćima o poslovnim rezultatima multinacionalnih kompanija koje čine značajan udio u međunarodnim ulaganjima.

Od početka ožujka 57 posto od 100 najvećih multinacionalnih kompanija u svijetu izdalo je upozorenja o negativnom utjecaju pandemije na njihove prihode i na potražnju.

Pet tisuća najvećih multionacinalnih tvrtki smanjilo je zbog koronakrize procjene dobiti za ovu godinu u prosjeku za 30 posto.

Kriza je najteže pogodila energetski i sektor sirovina a slijede zrakoplovna i automobilska industrija, objavio je UNCTAD.

Hina/P.hr