Umjetna inteligencija u tražilicama: Google u utrci s Microsoftom

8. veljače 2023.

Foto: Pixabay

Google je javnosti predstavio aplikaciju za razgovor, baziranu na umjetnoj inteligenciji, nakon uspjeha ChatGPT-ja, a tehnologiju planira koristiti i u tražilici, najavljujući konkurenciju Microsoftovim naznačenim planovima za Bing.

Bard će javnosti biti dostupan kroz nekoliko tjedana, istaknula je kompanija.

Umjetna inteligencija „uskoro” će biti integrirana i u tražilicu i u pisanom obliku odgovarati na upite o pretraživanju, uz poveznice relevantnih internetskih stranica, slika i videozapisa, izvijestio je Google.

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai rekao je da će alat Googleu omogućiti da u odgovorima na pitanja izađe iz okvira osnovnih činjeničnih informacija.

Bot će biti "odvažan i odgovoran", naglasio je Pichai, ne preciziravši kako tvrtka namjerava spriječiti njegovu potencijalnu proizvodnju štetnog ili uvredljivog sadržaja.

Googleov Bard odgovor je na uspjeh ChatGPT-a koji je razvio OpenAI, uz milijarde dolara Microsoftove podrške. Naveliko se špekulira da bi ChatGPT uskoro mogao biti integriran s Microsoftovom tražilicom Bing.

Neki korisnici Binga objavili su da su prošli tjedan na tražilici uočili novi dodatak nalik na chatbot.

Samo nekoliko minuta nakon što je Google predstavio Barda, Microsoft je najavio konferenciju za novinare, napominje agencija dpa.

Hina/P.hr