Kako umjetna inteligencija bira zaposlenike

12. veljače 2020.

Foto: Pixabay

Biranje kandidata za posao na temelju životopisa, intervjua i osjećaja koji imaju osobe koje odlučuju o zaposlenju, mogao bi ubrzo postati prošlost.

Koncept slijepog životopisa u kojem se ne nalaze osobne informacije o kandidatima, kako se ne bi nikoga eliminiralo za vrijeme intervjua, već je u praksi nekih kompanija koje zapošljavaju. Sada je u tom procesu sve važnija umjetna inteligencija, koja analizom izraza lica kandidata pomažu pri odabiru najboljeg, a pri tome uzima u obzir kako on sjedi, govori, koristi jezik i ton svoga glasa, piše magazin Gulfbusiness.

Američka kompanija HireVue i njihov softver za analizu uz pomoć umjetne inteligencije prati način govora ispitanika, frazeologiju i ton glasa, ali i izraze lica, pokrete obrva, smiješenje i širenje očiju. U analizi je moguće pratiti i kombinirati videosnimku te uz pomoću umjetne inteligencije pratiti zadatke koji se daju kandidatima u obliku igara kako bi se doznao njihov stil rada i kognitivni kapaciteti.

Prema rezultatima takvog načina zapošljavanja, kvaliteta biranih kandidata može se povećati za 88 posto, raznolikost za 55 posto, a brzina procesa odabira povećava se za 90 posto.

Kako kažu u Unileveru, koji koristi ovaj softver u odabiru novih zaposlenika, ušteda na globalnoj razini kompanije veća je od milijun dolara godišnje, a uštedi se i 100 tisuća sati zaposlenicima u ljudskim resursima.

Istraživanje provedeno među Britancima otkriva kako samo 32 posto sudionika istraživanja zna da ih analizira i umjetna inteligencija, i kada toga postanu svjesni, njih 60 posto kaže kako se snažno protivi automatskom donošenju odluka umjetne inteligencije u zapošljavanju te u području sudstva.

Krešimir Sočković