Rastu cijene nekretnina, ali i cijene najma

2. veljače 2020.

Krešimir Sočković

Cijene nekretnina u proteklih godinu dana značajno su u Hrvatskoj porasle i to prosječno više od 10 posto. Najveći rast zabilježen je u Zagrebu i na Jadranu, a stagnaciju bilježi samo istok Hrvatske. Jednako tako rasle su i cijene najma, a s time i prihodi onih koji nekretnine posjeduju.

Od 2016. godine cijene nekretnina su narasle gotovo za četvrtinu, a dijelom je to posljedica i nedostatka kvalitetnih nekretnina na tržištu što je prilika za investitore i razvoj novih projekata.

O velikim projektima najviše se priča u Zagrebu, posebice o ulaganju u 30 tisuća četvornih metara velik blok Badela, koji je u gotovo središtu glavnog grada, i veliki prostor veći od milijun četvornih metara na području Zagrebačkog velesajma. Istovremeno, tržište traži kvalitetne nekretnine u Zagrebu i obalnim gradovima, a najviše se traže stanovi za život i apartmani za najam.

Cijene rastu, a tražena cijena za nekretnine za apartmane sredinom prošle godine iznosile su od 2000 eura po četvornom metru u Zagrebu do 2900 u Splitu. Ipak, prodajne cijene su nešto niže i u Zagrebu se tržilo s prosječnih ispod 1800 eura po kvadratu.