Ulaganje u nekretnine uvijek je poželjna investicija u Hrvatskoj

14. veljače 2020.

Foto: Pixabay
Krešimir Sočković

Gotovo svi mi posjedujemo neku nekretninu, a ulaganje u njih, može se reći, hrvatska je tradicija. No, kakvo je stanje na tržištu?

U proteklih godinu dana cijene nekretnina u Hrvatskoj znatno su porasle, i to prosječno više od deset posto. Najveći rast zabilježen je u Zagrebu i na Jadranu, a stagnaciju bilježi samo istok Hrvatske. Rasle su i cijene najma, a time i prihodi onih koji nekretnine posjeduju.

Od 2016. godine cijene nekretnina narasle su gotovo za četvrtinu, a dijelom je to i posljedica nedostatka kvalitetnih nekretnina na tržištu, što je prilika za investitore i razvoj novih projekata. O velikim projektima najviše se priča u Zagrebu, posebice o ulaganju u veliki blok Badela, koji se nalazi gotovo u središtu grada i prostire na 30.000 četvornih metara te o velikom prostoru s više od milijun četvornih metara na području Zagrebačkog velesajma.

Istodobno, tržište traži kvalitetne nekretnine u Zagrebu i obalnim gradovima, a najviše se traže stanovi za život i apartmani za najam. Cijene rastu, a tražena cijena za nekretnine za apartmane sredinom prošle godine iznosila je od prosječnih 2.000 eura po četvornome metru u Zagrebu do 2.900 u Splitu. Ipak, prodajne cijene nešto su niže i u Zagrebu se tržilo s nešto manje od prosječnih 1.800 eura po kvadratu.

Veliki interes stranih investitora

Posljednjih godina Hrvatska postaje sve zanimljivija stranim investitorima, a ulaganje u nekretnine i domaćim ulagačima uvijek je bilo interesantno. Sada privlačimo drukčiji tip investitora nego prije dvadesetak godina jer su tržišne okolnosti drukčije, Hrvatska je stabilna zemlja Europske unije i rizici su znatno manji. Novac je dostupniji, a po kvaliteti i mogućnostima bliži smo zapadnim zemljama. I sami investitori, i domaći i strani, znatno su informiraniji, znaju što i kako žele raditi, a jednako tako i što mogu, pa su i u svojim idejama konkretniji. 

Vedrana Likan, direktorica Colliers Internationala, tvrtke koja se bavi komercijalnim nekretninama, kaže kako je tržište sada znatno zrelije i ozbiljnije, posebice nakon sedam godina krize koja je snažno pogodila upravo građevinski sektor. "Posljednjih nekoliko godina u jednom smo ozbiljnijem razdoblju u kojem se pokazuje veliki interes u svim segmentima komercijalnih, ali i rezidencijalnih nekretnina. Potražnja za njima na tržištu to jasno pokazuje", smatra Vedrana Likan.

No, u Hrvatskoj još uvijek veliki izazov predstavlja izgraditi obiteljsku kuću, a još je teže napraviti veliki poslovni objekt.

"Problemi koji proizlaze iz zemljišnih knjiga i gruntovnica te pitanja vlasništva zemljišta u nas su i dalje velika prepreka. No, po tome nismo ni drukčiji ni jedinstveni u usporedbi s drugim zemljama u Europi, posebice onima koje su imale isto povijesno nasljeđe. No, veći je problem to što procesi okrupnjavanja zemljišta i ishođenja dozvola na njima i dalje predugo traju", ističe Vedrana Likan. 

Turizam je veliki magnet

Stranim investitorima to se čini premostivim i jednostavnim. Međutim, mi znamo koliko je to kompleksan i dugotrajan proces, pa je posljedica toga da nemamo velikih greenfield investicijskih projekata u Hrvatskoj. I mnogi projekti koji započinju od nule već su duže lokalno prisutni, poznaju infrastrukturu i imaju svoje kanale kojima rješavaju probleme. Stoga Hrvatska na svjetskom tržištu ima tu stigmu da projekti u njoj traju dulje nego drugdje. 

Turizam je veliki magnet za strane investitore i tu dolaze najveće investicije, no kreće se i prema investicijama u laku industriju. Predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije daje dodatnu pozornost investitorima, a interes za poslovnim prostorima primijećen je već prošle godine.  

"U ovom trenutku kronično nam nedostaju uredski prostori A kategorije. Svaki specifičan zahtjev, koji je specifičan po obliku ili zahtijeva više od 500 četvornih metara, veliki je izazov", upozorava Vedrana Likan. 

Poslova i investicija bit će sigurno jer se sada ne grade zgrade koje bi zadovoljile postojeću potražnju, a bit će primjetne i potrebe za najmom prostora domaćih poduzeća.  

"Očekujemo da će ova i sljedeća godina u segmentu uredskog prostora bilježiti korekciju cijena najma i nastavak povećanja potražnje za novim poslovnim prostorima", zaključuje Vedrana Likan. 

Dakle, ako imate viška sredstava, znajte da ih tržište traži. Mnogi od nas ionako najradije ulažu - u nekretnine.