Ulaganja u klimatske tehnologije porasle 50 puta u proteklih 8 godina

26. listopada 2022.

Tallinn (Estonija), Vilnius (Litva) i Sveta Nedelja (Hrvatska) tri su najaktivnija središta ulaganja u klimatske tehnologije.

Foto: Pixabay

Kao klasa imovine u nastajanju na globalnoj razini, klimatske tehnologije pokazuju snažan rast, ali srednja i istočna Europa (SIE) privukla je tek manje od jedan posto globalnih ulaganja. Novo izvješće PwC-a, u partnerstvu s Wolves Summitom, predstavlja revolucionarnu analizu statusa ulaganja u klimatske tehnologije u 27 zemalja diljem regije SIE.

Izvješće pokazuje da su ulaganja u klimatske tehnologije u SIE porasla s 10,6 milijuna dolara u 2013. godini na 398 milijuna dolara u 2020. godini, te na više od 502 milijuna dolara samo u prvoj polovici 2021. godine. Iako je u razdoblju od 2013. do prve polovice 2021. godine više od 1,76 milijardi dolara uloženo u klimatske tehnologije u SIE, u izvješću se navodi da su ulaganja više koncentrirana na određenim područjima i da postoje daljnje mogućnosti za rast i diverzifikaciju u regiji.

"U srednjoj i istočnoj Europi, ciljevi održivosti postali su ujedno i sigurnosni ciljevi. Još smo motiviraniji da postignemo ciljeve postavljene Europskim zelenim planom: smanjenje emisije CO2 za najmanje 55 posto do 2030. godine i postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. Obveze postizanja nulte stope neto emisija stakleničkih plinova te potreba za energetskom neovisnošću i sigurnošću neće se moći zadovoljiti na temelju uobičajenog poslovanja. Jedan od najuzbudljivijih načina kako ostvariti napredak je povećanje utjecaja rješenja koja nude klimatske tehnologije – i spajanje financijskih sredstava investitora s poduzetnicima na području klimatskih tehnologija,” rekla je Agnieszka Gajewska, voditeljica usluga na području ESG-a u PwC SIE.

Dinamika ulaganja u klimatske tehnologije u SIE

Studija otkriva da ulaganja u klimatske tehnologije pokazuju stabilan rast s obzirom na to da je u razdoblju od 2013. do prve polovice 2021. godine uloženo više od 1,76 milijardi dolara. Ovaj rast je uglavnom rezultat većeg broja mega transakcija (transakcija u vrijednosti većoj od 100 milijuna dolara) u sektorima kao što su mobilnost, prijevoz i industrija, te proizvodnja i upravljanje resursima.

Regija SIE kao cjelina doprinosi samo oko 3,73 posto ukupnim globalnim emisijama stakleničkih plinova. Istodobno, udio regije u ukupnim globalnim ulaganjima u klimatske tehnologije iznosi samo 0,79 posto. Budući da mnoge zemlje u SIE pokazuju pozitivan gospodarski rast, ključno je osigurati više financijskih sredstava kako bi se u regiji povećala uporaba dekarbonizacijske tehnologije.

Udio globalnih emisija i poduzetničkih ulaganja u klimatsku tehnologiju po sektorima

Usporedba klimatskih utjecaja s klimatskim investicijama u SIE

Ulaganja u klimatske tehnologije u srednjoj i istočnoj Europi više su koncentrirana u sektoru mobilnosti i prijevoza (59,8 posto) te u startupovima sa sjedištem u Estoniji i Litvi (74,8 posto) te u Hrvatskoj.

Tallinn (Estonija), Vilnius (Litva) i Sveta Nedelja (Hrvatska) tri su najaktivnija središta ulaganja u klimatske tehnologije.

"Kako je i istraživanje pokazalo, po investicijama prednjačimo među zemljama jugoistočne Europe, s najzapaženijom hrvatskom investicijom u klimatske tehnologije upravo u Svetoj Nedelji. Međutim rezultati istraživanja također pokazuju da postoji još puno prostora za razvoj i ulaganje u klimatske tehnologije", rekla je Amorella Horvat Topić, menadžerica za usluge na području ESG-a u PwC-u Hrvatska.

Prije svega, u razdoblju između 2013. godine i prve polovice 2021. godine startupovi u SIE u sektoru prehrane, poljoprivrede i uporabe zemljišta prikupila su samo 2,26 posto ukupnih sredstava, a ona u sektoru energetike samo 1,29 posto.

Unatoč tome što Poljska ima najveće gospodarstvo u regiji i strateško je središte za neke sektore, startupovi u Poljskoj prikupili su samo 4,65 posto ukupnih sredstava za ulaganja u klimatske tehnologije u SIE.

 

 

P.hr/B.S.