Ulagačima moramo pokazati svoj inovatorski potencijal

30. listopada 2019.

Foto: HGK

U Zagrebu je održana međunarodna konferencija namijenjena povezivanju inovativnih hrvatskih tvrtki i investitora s naslovom Hrvatska – mjesto za inovacije i pametne investicije. Hrvatske tvrtke mogle su predstaviti svoje inovativne projekte predstavljajući ih izravno potencijalnim investitorima ili sudjelovanjem na B2B sastancima.

"Nema inovatorskog natjecanja na svijetu s kojeg se naši predstavnici ne vrate bez nekoliko zlatnih medalja. Dakle, inspiracije i ideja imamo. Nedostaje nam kvalitetan sustav koji će povezivati ulagače i inovatore, ali i kapital uz pomoć kojeg bi te genijalne ideje komercijalizirali i pretočili u financijski uspjeh. Taj korak od zamisli do tržišta jest ključan u današnjem gospodarstvu i zato moramo ulagačima pokazati svu raskoš hrvatskoga inovatorskog potencijala", istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović koji je podsjetio na hrvatsku bogatu tradiciju inovatorstva – od Fausta Vrančića, Nikole Tesle i Slavoljuba Penkale do Lavoslava Ružičke i Ivana Vučetića.

"Svi oni su svojim izumima mijenjali svijet nabolje. Danas imamo novu generaciju umova koji guraju naše gospodarstvo u novo, digitalno doba. To su ljudi poput Mate Rimca i tvrtke poput Altproa, DOK-ING-a, Jeltoma i brojnih drugih", rekao je Burilović.

Cilj je konferencije omogućiti povezivanje inovativnih tvrtki iz Hrvatske, koje su zainteresirane za pronalazak investitora ili partnera, s investitorima i partnerima koji traže prilike za suradnju u daljnjem razvoju inovativnih projekata, proizvoda i usluga te s investitorima koji traže priliku za ulaganja.

"Umrežiti realni poduzetnički sektor, akademsku zajednicu i posjesti za stol nas dužnosnike lokalne i centralne države i sve to skupo relativno brzo provesti kroz jedan labirint, sve to napravljeno je u ovih godinu dana, te ubuduće više nećemo govoriti o brzini nego o akceleraciji. Želimo maksimalno olakšati poslovanje i provedbu projekata stvaranjem pozitivnog okruženja i nužnih pretpostavki kako bi se u Hrvatskoj povećala ulaganja u istraživanje i razvoj, uvodile nove tehnologije i inovativna rješenja“, rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je pozvao sve asocijacije da se uključe u projekte ministarstva.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i predsjednik Inovacijskog vijeća za industriju Mario Antonić rekao je kako Hrvatska ima neograničen inovacijski potencijal, no ne ulaže dovoljno u istraživanje i razvoj inovacija.

"Hrvatska je po ulaganjima u istraživanje i razvoj na razini manjoj od jedan posto ukupnog BDP-a, a da bi napredovala do prosjeka EU-a, to bi trebalo biti najmanje dva posto, ako ne i više", rekao je Antonić te je pohvalio angažman tematskih inovacijskih vijeća kao mjesta na kojima poduzetnici imaju priliku voditi glavnu riječ i koja su iznjedrila više od 300 projektnih ideja ukupne vrijednosti veće od pet milijardi kuna.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol istaknuo je kako Europa, kad su u pitanju investicije u inovacije, zaostaje za SAD-om, Kinom i Indijom.

"Mnogi su razlozi za to. Moje je mišljenje da je Europa puna propisa i regulativa, i na europskoj i na nacionalnim  perspektivama. Mi reguliramo mnogo toga, neki su propisi potrebni, a neki nisu. Tu se može mnogo napraviti, a naš je program reduciranje birokracije za jednu trećinu", rekao je Sokol navodeći kako u novom europskom proračunu za 2020. - 2027. Hrvatska treba odrediti prioritete.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti Tome Antičić istaknuo je nužnost uspješnog povezivanja znanosti te malog i srednjeg poduzetništva za  gospodarski rast.

"Kad govorimo o sinergiji poduzetništva, akademske zajednice i novih tehnologija, ta sinergije se potiče, no Hrvatska ne stoji dobro - mi smo tu znatno ispod prosjeka EU. Hrvatska mora biti kao Europska unija i bolja od nje“, rekao je Antičić te istaknuo kako se ove godine planira ulaganje dviju milijardi kuna za projekte koji spajaju znanost i inovacije.

Konferencija se održava u sklopu Strateškog projekta za podršku uspostavi inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi, koji Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta provodi u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom. Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. 

P.hr/I.G.