UHPA: Banke ne žele dati kredite putničkim agencijama

20. svibnja 2021.

Tomislav Fain / Foto: Udruga hrvatskih putničkih agencija

Udruga hrvatskih putničkih agencija od Vlade traži hitno donošenje odluke o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta te uvrštenje turističkih agencija u mjeru naknade fiksnih troškova.

"Već više od šest mjeseci intenzivno pregovaramo s predstavnicima Vlade RH o modelu obeštećenja, koji je ključan za spas turističkih agencija. Naše zahtjeve podržava resorna ministrica Nikoline Brnjac te je krajnji čas da se započne s realizacijom financijske pomoći za pripremu sezone i normalizaciju aktivnosti, koju je i sam premijer Plenković najavio. Kao gospodarska grana, na kojoj se bazira većina prihoda koji se slijevaju u državni proračun, na pragu još jedne krizne turističke sezone jedino na što trenutno možemo računati jest neizvjesnost – neizvjesnost širenja pandemije, neizvjesnost držanja epidemiološke situacije pod kontrolom, neizvjesnost turističkih kretanja te, nažalost, neizvjesnost opstanka turističkih agencija u Republici Hrvatskoj", ističe Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Izuzevši potpore za očuvanje radnih mjesta, koje kao horizontalnu mjeru pomoći provode i ostale države članice EU-a, u UHPA-i kažu da Hrvatska poduzetnicima u turizmu nije osigurala ni jedan program bespovratnih sredstava kao što su to učinile druge zemlje članice, posebice one čiji je BDP, kao i hrvatski, snažno oslonjen na turizam.

"Presudno je važno što prije definirati kriterije za one najugroženije i osigurati dugoročniji nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta jer nedopustivo je da u zemlji koja u tolikoj mjeri ovisi o turizmu, turistička industrija preživljava iz dana u dan i sa strahom iščekuje odluku o nastavku ili ukidanju jedine konkretne mjere pomoći. Dok druge zemlje članice, poput Slovenije, Austrije, Grčke, Italije, Rumunjske, Češke i Bugarske, u koordinaciji s Europskom komisijom izdvajaju milijunske iznose bespovratne pomoći za svoje organizatore putovanja, kako bi im nadoknadile izgubljeni promet u 2020. godini i time osigurale njihov opstanak, naši zahtjevi da se na isti način iz programa pomoći EU-a osiguraju bespovratna sredstva i za turistički sektor u Hrvatskoj, nažalost, nisu uvaženi iako se 70 posto turističkog prometa u predsezoni i posezoni realizira posredstvom turističkih agencija", kaže Fain.

Ističe kako program državnih potpora u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, HBOR-om, HAMAG-BICRO-om i poslovnim bankama, za koji su se nadali da će im omogućiti barem dio nužnih sredstava za preživljavanje u praksi, nažalost, nije zaživio.

"Prema informacijama dobivenim od članova, banke nisu zainteresirane osigurati kredite turističkim agencijama koje su u problemima, a takva je većina među nama, te ne vidim svrhu izdavanja državnih garancija ako ne postoji takav interes druge strane", kaže Fain.

Pad promet u prvom kvartalu veći od 90 posto

Poručuju da je posljednji čas da Vlada shvati probleme u kojima se turistička industrija nalazi i donese program potpora i pomoći za izlazak iz krize.

"Prema posljednjem istraživanju koje je UHPA provela među svojim članovima, pad prometa u prvom kvartalu 2021. veći je od 90 posto i to nitko ne može negirati ili od toga pobjeći. Od Vlade RH očekujemo konkretne i promptne mjere pomoći koje će agencijama omogućiti nastavak poslovanja, a dugoročno osigurati da budu nositelji održivog, inovativnog i otpornog turizma koji priželjkujemo i koji planiramo u Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030. godine. Ili će i ona ostati još jedno mrtvo slovo na papiru", zaključuje Fain.

P.hr/I.B.