Ugostiteljski promet ni ove godine ne prati porast turizma

18. srpnja 2019.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Ugostiteljski promet u Hrvatskoj ni ove godine neće pratiti poraste ukupnog turizma, kao ni prethodne dvije, pa je za tu struku važno da se, osim smanjenja stope PDV-a, donesu i druge mjere za bolje poslovanje, kaže Vedran Jakominić, predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske.

"Ako se želi kvalitetan i održiv razvoj ugostiteljske struke i da Hrvatska postane prepoznatom i boljom gastro destinacijom, nužne su nove mjere za bolje uvjete rada i poslovanje u toj struci, i na tome će Koordinacija ustrajati u svojim zahtjevima", kaže Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije.

Ističe da je ugostiteljima stalo da se njihove poruke u javnosti dobro razumiju jer, kaže, "mi nismo nikakvi ni pučisti ni anarhisti, nego ljudi koji stoje iza svog posla i struke te argumentima želimo pokazati u kakvom je stanju taj segment kao sastavni dio turističke ponude".

Iako smatra da ni ugostiteljstvo, kao i neke druge djelatnosti, nije pošteđeno problematičnih poslovnih modela i prakse, ipak tvrdi da se većina, oko 90 posto ugostitelja, pošteno bavi tim poslom i 'krvavo zarađuju' svoju plaću, što se odnosi i na zaposlene i na vlasnike objekata.

"Smanjenjem PDV-a na 13 posto, što je jedan od najvažnijih ciljeva Koordinacije ugostitelja Hrvatske, omogućit će se rast plaća radnicima u ugostiteljstvu i ulaganje u kvalitetu namirnica, prvenstveno kroz suradnju s lokalnim proizvođačima i obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima", naglašava Jakominić.

Fiskalizacija postavila jednake uvjete poslovanja

Za veliki postotak onih koji rade pošteno smatra da je sigurno pridonijela i fiskalizacija, koja je, po njegovoj ocjeni, postavila jednake uvjete poslovanja za sve i uzrokovala da je ugostiteljstvo sada jedna od čišćih struka, koja izdaje račune, pa i na plažnim manjim objektima, kioscima, kao i u restoranima, kafićima, barovima, klubovima i drugdje.

"Ako u javnosti viču da su ugostitelji kriminalci, da ljude plaćaju ovako, onako i nikako, da rade loše i imaju problema, a to se čuje često, i mi ugostitelji to znamo, onda možemo samo reći nemojte ići u one objekte za koje znate da posluju nezakonito, tržište će regulirati njihov opstanak, a država i inspekcija bi se trebale pozabaviti tim problemima", poručuje Jakominić, dodajući da se u ugostiteljstvu nitko ne 'igra' svojim poslovima ako ima drugog izbora, primjerice zatvarati jednu i otvarati drugu tvrtku zbog poreza i sličnog.

I toga je bilo, ali prije dvije godine, jer su neki ugostitelji, kada je stopa PDV-a povećana na 25 posto, u određenoj panici radili i takve, za njih, 'vatrogasne mjere', pogotovo što su za prilagodbu za tu novu veću stopu od izglasavanja u Saboru  do stupanja na snagu imali doslovce samo tri tjedna vremena.

 

Za mnoge je to bio šok, od kojih se neki nisu nikada ni oporavili, i to nije bila niti je danas pravedna tržišna utakmica, te zadnje dvije-tri godine ugostitelji praktički rade na rubu opstanka, i to ne samo u kontinentalnom dijelu zemlje, gdje je promet manji, ali cjelogodišnji, nego i na Jadranu, gdje se ostvaruju velike brojke prometa, ali samo sezonski, u par mjeseci godišnje, a poslije ništa.

"Pripremamo u suradnji s pravnicima i drugim stručnjacima nove pokazatelje i prometa i stanja struke ugostiteljstva, koje ćemo kada budu gotovi predstaviti javnosti, a koji idu za tim da pokažu ne samo važnost te struke za turizam i gospodarstvo, nego i da na neki način demistificiraju odnos i stručne i opće javnosti prema toj struci. Primjerice, nije baš točno da ugostitelji na Jadranu rade i žive puno bolje od onih u kontinentalnom dijelu zemlje, koji imaju manji promet, manje ukupne brojke i cijene, jer je i potražnja manja, ali kada se sve zbroji, troškovi, nabava, plaće, uvjeti i drugo, ne može se pričati o nikakvim bogaćenjima na Jadranu, jer toga jednostavno u toj struci nema, pogotovo ne na brzinu", kaže Jakominić.

Žale pritom što ih, iako su puno puta tražili sastanke s ministrima turizma i financija od kada se stopa PDV-a povećala, nisu primili niti su se sreli s njima, nego s njihovim izaslanicima, te se sada nadaju da je stvarno realno očekivanje i konačno vrijeme da se stopa PDV-a smanji na 13 posto, koliko je i za smještaj s pansionom u turizmu.

Oko toga su zahtjeve već predali u Vladu i zadnjih mjesec-dva nastupaju u medijima, a u svemu im je drago što su im se, kako kaže, pridružili i sindikati i što slične zahtjeve imaju i iz Hrvatske udruge turizma (HUT) i Hrvatske obrtničke komore (HOK), iako su po Koordinaciji ugostitelja, i HOK i HGK i prije trebali biti glasniji oko toga.

Bez stimulativnih mjera, Hrvatska ne može postati bolja gastro destinacija

"Nije tu samo riječ o PDV-u, koji je važan i bitan i za ulaganja, i za zapošljavanje, i za povećanja plaće, i za konkurentnost na Mediteranu i Europi, ali jednako su nam bitni i uvjeti rada i rasterećenje rada, kao i obrazovanje, jer jedino s time možemo održati struku i napredovati u smjeru veće kvalitete. Bez takvih poteza državne vlasti i uz postojeće 'zgusnute' zakone, mnoštvo pravilnika, razne administrativne prepreke i još pravila na lokalnim razinama ugostiteljstvo u Hrvatskoj neće moći više postići nego do sada", upozorava Jakominić.

Naglašava i da se bez takvih jačih državnih, ali i mjera vlasti na lokalnim razinama, Hrvatska neće moći svrstati među bolje gastro, 'food' i slične destinacije, iako to po svemu što ima u tradiciji i ponudi zaslužuje.

"Sigurno je da tek oko 5 posto ugostitelja radi prvoklasnu i autentičnu ugostiteljsku ponudu, posebice u segmentu restorana. To su oni koji kupuju domaće, na OPG-ovima, kod ribara i drugih, koji nude kvalitetno, makar bili zbog toga i u minusu, jer žele održati posao i imidž. To žele i mnogi drugi, ali jednostavno ne ide, jer su svi sustavi u zemlji posloženi tako kao da idu protiv ugostitelja. Mnogi to ne razumiju i misle da je nama divno i da zarađujemo velike novce s velikim cijenama, no svatko tko se bavi tim poslom zna o čemu govorim i zbog navedenih problema mnogi i odustaju", uvjeren je Jakominić.

Zbog opterećenja poslovanja nije čudno da primjerice neki dobri restorani na Jadranu, u Zagrebu i drugdje u Hrvatskoj zatvaraju vrata nakon godinu-dvije rada, unatoč tome što su bili stalno puni, jer održavanje takvog intenziteta posla u ovoj zemlji više godina za redom je prosto nemoguće uz postojeće zakonske regulative.

Iznosi i podatak da je samo u ugostiteljstvu izravno zaposleno u Hrvatskoj oko 108 tisuća ljudi, što je gotovo polovica od ukupno zaposlenih (stalno i sezonski) u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti, i dovoljno pokazuje važnost tog segmenta, a dodaje i da je Koordinacija ugostitelja Hrvatske neformalno tijelo koje zastupa i povezuje razne udruge ugostitelja iz cijele zemlje, ali i sve druge zainteresirane za održiv razvoj ugostiteljske struke, što uključuje i poboljšanje uvjeta rada i investiranja, nižu stopu PDV-a, povećanje kvalitete ponude i usluga, zapošljavanje kvalitetnog stručnog kadra, obrazovanje za struku i drugo.

 

Hina/P.hr