Udruge traže izmjene Zakona o doprinosima

14. siječnja 2020.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Udruge Lipa i Women in Adria te Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH) zatražile su od ministra financija Zdravka Marića izmjene Zakona o doprinosima, uz tvrdnju da su se njihove najave obistinile i da se male tvrtke masovno zatvaraju.

"Kao što smo i upozoravali u trenutku najave obveznog plaćanja doprinosa za direktore i članove uprava, a bez obzira na veličinu i financijske mogućnosti kompanija, prema našim anketama trgovačka društva mikropoduzetnika masovno se zatvaraju. Radi se o stotinama tvrtki koje su se zatvorile u 2019. godini, a njihovi vlasnici više neće biti neto uplatitelji u proračun", stoji u zajedničkoj objavi Udruge poreznih obveznika Lipa, Inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH) i udruge Women in Adria.

Iz udruga također upozoravaju da će izostati efekt generiranja stotina radnih mjesta koje bi te tvrtke, potencijalno, otvorile.

"Nažalost, zatvaranja će se nastaviti i u ovoj godini kad porezne uprave dostave razliku doprinosa koje su dužni platiti i onih već uplaćenih, što će fizičke osobe, direktore, članove uprava mikropoduzeća i likvidatore dovesti u nove financijske i egzistencijalne probleme", ocjenjuje se.

Iz udruženja smatraju da je Zakon o doprinosima, koji je na snazi od 1. siječnja 2019. godine, u suprotnosti s važećim ciljevima i strategijama za razvoj poduzetništva Europske unije, ali i same Hrvatske te da se izrazito nepovoljno odrazio na poduzetnike početnike, dugoročno na generiranje novih poduzetničkih pothvata i uplate u proračun.

Udruženja su tako ponovila zahtjeve upućene još jesenas, kojima traže da direktori početnici do tri godine od početka poslovanja, direktori roditelji djece koja su mlađa od školske dobi ili su u sustavu redovnog školovanja, a odluče se raditi na manje od punog radnog vremena, kao i direktori/likvidatori društava čiji je mjesečni prihod manji od 15 tisuća kuna, budu izuzeti od plaćanja doprinosa na puno radno vrijeme.

"Tražimo i da navedene kategorije budu izuzete od obračuna razlike doprinosa, retroaktivno, od 1. siječnja 2019. godine, kako bismo izbjegli njihovo zatvaranje u 2020. zbog nemogućnosti plaćanja istih", poručuju iz udruženja.

Također, apeliraju i da se nova pravila i propisi koje Vlada donosi ne primjenjuju na sve poduzetnike jednako, ignorirajući njihovu veličinu, financijske i organizacijske kapacitete te da se neizostavno primjenjuje princip “Think Small First”.

Zabrinjavajući rezultati anketa

"Tražimo i da zaštitite poduzetnike početnike, bez obzira na njihov organizacijski oblik (d.o.o., j.d.o.o., obrt i sl.) te im olakšate dosezanje veličine u kojoj će biti kreatori novih radnih mjesta i neto uplatitelji u proračun. To se može postići samo ukidanjem administrativnih i drugih prepreka, te donošenjem kvalitetnih i usuglašenih propisa umjesto dosadašnjih ad hoc propisa kojima se dugoročno onemogućava njihovo poslovanje", zaključuje se u priopćenju.

Lani u studenome udruženja su predstavila rezultate dviju anketa. U jednoj je sudjelovalo 250 računovodstvenih servisa, čiji su klijenti, odnosno tvrtke, konstatirale negativan utjecaj Zakona o doprinosima na njihovo poslovanje, pa je tako 439 trgovačkih društava najavilo da će se zatvoriti, ali i nastaviti poslovanje na neki drugi način, dok će se 442 trgovačka društva zatvoriti i neće nastaviti poslovanje.

Druga anketa provedena je među 225 poduzetnika pogođenih izmjenama navedenog zakona, a 54 posto ih se izjasnilo da će zbog toga odustati od poduzetništva.

Hina, P.hr