Uber više ne može taksirati u Londonu

26. studenoga 2019.

Foto: Pixabay

Uber je izgubio licenciju za poslovanje u glavnom gradu Velike Britanije. Upravljačko tijelo zaduženo za transport u Londonu tvrdi kako ova tvrtka, koja pomaže prijevoznicima u pronalaženju putnika, nije zadovoljila uvjete za zadržavanje licencije nakon što je otkriveno da su oko 14.000 puta prijevoz obavljali vozeći bez dozvole za rad. To je najveći dosadašnji korak unatrag za ovu kompaniju u Europi, nakon što je njihova usluga već zabranjena ili je prekinuta u nekoliko zemalja, uključujući Dansku, Mađarsku i Bugarsku.

Prijevoz bez dozvola obavljali su neki suspendirani vozači, koji su otvorili nove, lažne profile na Uberu nakon što im je licencija oduzeta, a isto su tako mnogi vozači mijenjali slike na profilima svojih kolega koji su legalno poslovali kako bi mogli voziti.

Helen Chapman, direktorica izdavanja dozvola u Transport for London, kaže da je Uber napravio promjene u svom sustavu kako bi spriječio prevare, no kaže da im je još uvijek neprihvatljivo da Uber dopušta putnicima ulazak u vozila koje voze vozači bez licencija i osiguranja. Londonski gradonačelnik Sadiq Khan dodaje kako je svjestan da će ova odluka biti nepopularna kod korisnika Ubera, no poručio je da je sigurnost najvažnija, a posao regulatora da osigura da su korisnici usluge sigurni.

Inače u Londonu, kako piše BBC, poslovalo je 45.000 vozača s Uberovom licencijom, a ukupno se taksi-prijevozom u različitim oblicima bavi 126.000 vozača.

Uber je u britanskoj metropoli već 2017. godine izgubio licenciju zbog istih razloga, no dva puta mu je odgođena njegova primjena. Sada imaju rok od 21 dana da iznesu prigovor na ovu odluku.

Krešimir Sočković