U Vukovaru počinje izgradnja 12 solarnih elektrana

10. lipnja 2022.

Foto: Pixabay

Gradu Vukovaru odobren je još jedan projekt iz programa Energija i klimatske promjene, koji se financira iz Financijskog mehanizma Europskoga gospodarskog prostora 2014. – 2021. u Republici Hrvatskoj (Sporazum između Europske unije, Islanda, Kneževine Lihtenštajna i Kraljevine Norveške).

U iduće dvije godine u Vukovaru će se u sklopu projekta Sunce nad Vukovarom izgraditi 12 solarnih elektrana, ukupne snage 801 kilovat, čijom bi uporabom bili znatno smanjeni izdaci za električnu energiju gradskih objekata i ustanova. Ukupna je vrijednost projekta 5.827.763,50 kuna, od čega su bespovratna sredstva 85,09 posto, odnosno 4.958.821,71 kuna.

"Ovaj projekt plod je truda i rada Grada Vukovara u prethodnom razdoblju. Rijedak smo grad koji je ovu priliku za povlačenjem sredstava iskoristio na najbolji mogući način jer će čak 12 objekata u našem gradu dobiti fotonaponske sustave što je iznimno bitno u današnjim uvjetima skupe energije", rekao je gradonačelnik Ivan Penava.

Vijek trajanja solarnih elektrana do 25 godina

Solarne elektrane izgradit će se na sljedećim lokacijama: Osnovna škola Antuna Bauera, Osnovna škola Dragutina Tadijanovića, Osnovna škola Blage Zadre, Osnovna škola Siniše Glavaševića, Osnovna škola Nikole Andrića, Osnovna škola Mitnica, Dječji vrtić – Centralni objekt, Dječji vrtić – Vukovar Novi, Gradska uprava Vukovar, Gradska tržnica Vukovar, Sportska dvorana Borovo Naselje i Plivalište Vukovar.

Viši savjetnik za energetsku učinkovitost Grada Vukovara Branko Knežević pojasnio je uštede na primjeru sunčane elektrane koja će biti instalirana na objektu Plivališta Vukovar, a koja će imati najveću snagu od 350 kW.

"Plivalište Vukovar sa starim cijenama ima godišnju potrošnju električne energije od gotovo milijun kuna, a s novim cijenama poslije 1. srpnja planirana je potrošnja od 2,2 do 2,5 milijuna kuna. Kad postavimo solarnu elektranu na Plivalište Vukovar, Grad Vukovar će po starim cijenama uštedjeti oko 200.000 kuna električne energije, a s novim cijenama i pola milijuna kuna. Samo za vukovarske bazene projekt će se isplatiti za manje od jedne godine", objašnjava Knežević te dodaje kako je vijek trajanja solarnih elektrana od 20 do 25 godina, a ušteda njihova postavljanja na bazenima za to razdoblje čak je 10 milijuna kuna.

P.hr/I.G.