Informatičar izgradio prvu hrvatsku tvornicu suhe hrane za ljubimce

13. lipnja 2019.

Foto: Privredni.hr
Ilijana Grgić

Prva hrvatska tvornica ekstrudirane ili suhe hrane za kućne ljubimce Tvornica dobre hrane započinje s punom proizvodnjom najesen. Iza ove zanimljive poslovne priče stoji njen vlasnik i direktor Marko Škrablin, koji je nakon višegodišnjeg rada u IT sektoru odlučio zakoračiti u nove izazove i tzv. softverske vještine zamijeniti onim hardverskim.

"Ovo je otklon od informatike u kojoj sam bio 20 godina. Kad je riječ o proizvodnji ekstrudirane hrane za kućne ljubimce u Hrvatskoj, mogu reći kako smo ustvari pioniri, a naša testna proizvodnja pokazala je odlične rezultate“, rekao je Marko Škrablin istaknuvši kako je njegova dosadašnja tvrtka uvijek bila pet friendly, a ideja za pokretanje posla razvila se sama po sebi.

 

U Hrvatskoj, prema istraživanju koje je prije dvije godine proveo GfK - Centra za istraživanje tržišta, 61 posto kućanstava ima minimalno jednog ljubimca, 41 posto građana izjavilo je kako ima psa, a slijede mačke koje ima 29 posto osoba. Na kućnim se ljubimcima ne štedi, pa se tako godišnje samo na uvoz hrane i ostalih potrepština za kućne ljubimce troši gotovo 900 milijuna kuna, odnosno oko 133.000 tona, a od toga nešto više od 52.000 tona odlazi na hranu za pase i mačke. Iako tržište 'guta' upravo proizvode za kućne ljubimce, do izgradnje tvornice u poduzetničkoj zoni Virovitice nije bilo ovakve proizvodnje.

"Prilikom ulaska u ovaj projekt nismo imali koga pitati kako to ostvariti. Mnogo su nam pomogli Veterinarski fakultet i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Zagrebu, išli smo pogledati nekoliko tvornica u zemljama u hrvatskom okruženju, no morate znati kako nisu baš svi oni bili spremni dijeliti svoje znanje. Inače, na ideju da pokrenemo prvu hrvatsku tvornicu ekstrudirane hrane za kućne ljubimce došli smo 2012., a potom smo istraživanja provodili gotovo tri godine", otkriva nam Škrablin.

Izgradnja pogona od 1000 metra četvornih trajala je godinu dana, a odluka gdje će se graditi pala je na Viroviticu, i to zbog odličnoga zemljopisnog položaja te dostupnosti potrebnih sirovina, a dodatni plus bila je infrastruktura poduzetničke zone koja je mogla odgovoriti na sve njihove potrebe u realizaciji ove investicije.

"Jedan od važnih razloga zbog kojih smo se odlučili za Viroviticu upravo je sirovina. Sirovina koju mi koristimo jest meso, zatim voće i povrće te, naravno, žitarice. Ovdje toga svega ima. Moram istaknuti da se, općenito gledajući, gotovo sva sirovina koju ćemo koristiti proizvodi u Hrvatskoj", kaže Škrablin, te ističe kako će i na taj način kupci suhe hrane za pse i mačke moći reći kako i za njih kupuju hrvatsko. 

Tvornica dobre hrane

Ukupna investicija bila je 15,4 milijuna kuna, od kojih je više od 5,2 bilo bespovratno financiranje iz fondova EU, odnosno iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Iako cijeli projekt zahtijeva iznimno mnogo ulaganja i angažmana, Škrablin kaže kako bi, da mora ponovno započeti ovaj projekt, rado to učinio. Godišnji kapacitet proizvodnje tvornice bit će 3500 tona, a za sada imaju desetero zaposlenih.