U Varteksu isplaćena polovica plaće, ide se u prodaju nekretnina tvrtke

13. rujna 2021.

Foto: Varteks

Varteks je u četvrtak radnicima uplatio polovicu plaće radnicima, koje su kasnile zbog problema varaždinske kompanije s likvidnošću, koji je poznat i traje već više od dvije godine. U vodstvu tvrtke izlaz iz teške situacije vide u prodaji neaktivnih nekretnina.

Kako se pojašnjava u priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi, Uprava je u srijedu uspjela osigurati sredstva za isplatu polovice vrijednosti mase plaća kao prioritet umjesto plaćanja materijala za nove narudžbe. Navodi se da je očuvanje radnih mjesta sada u fokusu, posebno stoga što je opseg proizvodnje izrazito smanjen i trenutno su ispod vrijednosti troškova za održavanje neaktivnih proizvodnji, a o čemu se mora voditi računa dok se ne zaključi prodaja nekretnina i ne realizira financijska transakcija.

"Svi radnici koji sada praktički neće imati posla zbog narudžbi koje su na čekanju koristit će godišnji odmor – na taj način čuvamo plaću i radno mjesto, a ne generiramo troškove pogona i režija. Ponosni samo da smo jedni od rijetkih kompanija u branši koje nisu otpuštale radnike. Dok su mnoge kompanije zatvorile proizvodnju, mi smo čak uspjeli proširiti maloprodajnu mrežu i otvoriti tržište u Sloveniji", izjavio je predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić.

Vodstvo kompanije ulaže maksimalne napore u rješavanje izazova, koji su, kazao je Babić, rezultat višegodišnjega lošeg upravljanja i velike zaduženosti Varteksa.

"Dugoročna perspektiva Varteksa nije dovedena u pitanje, ali je za njezinu realizaciju te prevladavanje problema likvidnosti nužna prodaja dijela neaktivnih nekretnina na čemu intenzivno radimo i na korak smo do zaključenja prvoga kupoprodajnog ugovora", kazao je Babić.

Istaknuo je da je Varteks u posljednje tri godine ponovno ojačao svoju tržišnu poziciju i ima jasan plan rasta i daljnjeg razvoja poslovanja te da ispravnost takve poslovne strategije potvrđuje kontinuirani rast prodaje.

"Tijekom cijele pandemije, unatoč otkazima inozemnih narudžbi i poslova te padu domaće prodaje, ulagali smo maksimalne napore u očuvanje radnih mjesta, iako nekoliko stotina radnika gotovo kontinuirano nije imao posla, i redovito isplaćivali plaće u čemu smo uspijevali sve do sada i na to smo ponosni", kazao je Babić.

Zaključio je da je zajednički cilj očuvanje radnih mjesta i stabilizacija poslovanja.

"Prodaja neaktivnih nekretnina izlaz je iz ove teške situacije i kada se ona realizira, moći će se nastaviti održivo i stabilno poslovanje te posvećenost daljnjem razvoju", zaključio je Babić.

P.hr/I.B.