U Varaždinskoj županiji obustava rada ugostiteljskih objekata

21. studenoga 2020.

Foto: Shutterstock

Stožer civilne zaštite donio odluku o postrožavanju epidemioloških mjera za područje Varaždinske županije, a među njima je i ona o privremenoj obustavi rada svih ugostiteljskih objekata, od 21. studenog do 4. prosinca.

Među odlukama je i zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na otvorenom, na kojima je nazočno više od 20 osoba na jednom mjestu, kao i zabrana svih javnih događanja i okupljanja u zatvorenim prostorima. Privremeno se obustavlja rad svih ugostiteljskih objekata, uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane.

Nacionalni je stožer donio i odluku da se na vjerskim okupljanjima i obredima u zatvorenim prostorima broj nazočnih ograničava s obzirom na veličinu prostora, a za svaku osobu mora biti osigurano najmanje četiri kvadratna metra površine, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Uz to, obveza je da na ulazu u objekt bude jasno istaknuta obavijest o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti prisutne.

Odlukom se privremeno obustavljaju i profesionalne umjetničke izvedbe i programi, izložbe, sajmovi i slične manifestacije te kino projekcije. Obustavljaju se i amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programi.

Privremena se obustavljaju i sportskih natjecanja i organizirani treninzi u sportovima u kojima dolazi do fizičkog kontakta, poput nogometa, rukometa ili košarke, a privremeno se obustavlja i korištenja sportskih terena, sportskih centara i rekreacijskih centara za sportove i sportske aktivnosti u kojima dolazi do fizičkog kontakta.

Rad uz što veću međusobnu udaljenost radnika

Sve trgovine imaju obvezu da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prodavaonici sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Također moraju osigurati obvezno dezinficiranje ruku kupaca prije ulaska u njihov prostor te dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi istovremeno boravio veći broj kupaca od dopuštenog.

U Varaždinskoj županiji zabranjuju se posjeti korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja za starije i nemoćne osobe te odrasle osobe s invaliditetom, a zabranjuju se i izlasci korisnika izvan dvorišta objekta pružatelja usluga smještaja starijih i nemoćnih osoba te odraslih osoba s invaliditetom, osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima ili drugim opravdanim razlozima, kada odluku o tome donosi ravnatelj ili druga ovlaštena osoba.

Poslodavce bi trebali organizirati rad uz što veću međusobnu udaljenost radnika i održavanje minimalnog fizičkog razmaka od najmanje dva metra te obvezno provjetravanje prostorija u kojima se radnici zadržavaju.

Hina/P.hr