U Varaždinskoj županiji niče sedam novih solarnih elektrana

21. travnja 2022.

Već dugo vjerujemo da su obnovljivi izvori energije budućnost u koju je potrebno ulagati, drago nam je da je to bio plan i Europske unije u sklopu Europskoga zelenog plana, a sad vidimo da rat u Ukrajini i sankcije Rusiji sve dodatno ubrzavaju, kaže Dubravko Posavec, direktor Solida Grupe

Foto: Solida Grupa

U pandemiji smo naučili koliko je važno oslanjati se na domaće energetske resurse i smanjiti ovisnosti o uvozu energenata, za što je važna proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije. Lekciju smo utvrdili nakon ruske invazije na Ukrajinu i uvođenja embarga na uvoz ruskih energenata.

Dobra je vijest da je Hrvatska u odnosu na druge zemlje u boljem položaju kad je riječ o opskrbi energentima, a treba istaknuti da smo uz Švedsku jedina zemlja koja je u 2020. godini najviše povećala udio 'zelene' energije u ukupnoj potrošnji i tako nadmašila ciljeve koje je zacrtala Europska komisija. Na razini EU-a udio energije iz OIE-a u bruto konačnoj potrošnji iznosio je u 2020. godini 22 posto, a u Hrvatskoj je to bilo 31 posto, čime smo gotovo izjednačeni s Danskom i Estonijom.

Sada je udjel OIE-a u ukupnoj potrošnji električne energije u Hrvatskoj gotovo 50 posto, po čemu se nalazimo na šestome mjestu u EU. Cilj je da do 2030. godine bude obnovljivo 60 posto električne energije, što je ostvarivo s obzirom na to da se bilježi neprekidni rast.

Tome će pridonijeti i Solida Grupa iz Ivanca, koja svoje poslovanje temelji na kontinuiranom ulaganju u obnovljive izvore energije. Imaju 22 solarne elektrane u Varaždinskoj i u Krapinsko-zagorskoj županiji. U ovoj godini planiraju gradnju novih elektrana te daljnja ulaganja u izgradnju i poslovanje. O tim planovima razgovarali smo s Dubravkom Posavcem, direktorom Solida Grupe kojoj je glavna djelatnost izgradnja i upravljanje solarnim elektranama, a zapošljava 20 stručnjaka.

Dubravko Posavec

Dubravko Posavec / Foto: Solida Grupa

Kada će započeti gradnja novih elektrana u Varaždinskoj županiji; je li ishođena sva potrebna dokumentacija?

U planu je izgradnja sedam solarnih elektrana na različitim lokacijama. A kako je riječ upravo o različitim lokacijama koje nisu planirane za izgradnju odjednom, u različitim smo fazama provedbe ovih projekata. Sva je potrebna dokumentacija ishođena, a mi možemo reći da smo zadovoljni napretkom procesa. U planu nam je izgradnja tri od sedam solarnih elektrana dovršiti do kraja prve polovice godine, dok će se tijekom ljeta i na jesen raditi na izgradnji četiriju solarnih elektrana na lokaciji Lovrečan.

Na kolikoj će površini biti postavljena konstrukcija za solarne panele?

Ukupna površina konstrukcija solarnih panela novih elektrana iznosi šest hektara.

Koliki je njihov kapacitet (snaga)?

Podaci o kapacitetu elektrana razlikuju se za svaku od sedam planiranih solarnih elektrana u Varaždinskoj županiji. Ukupni kapacitet iznosit će 4,7 MW/p. U Lepoglavi kapacitet elektrane Lepoglava VII bit će 750 kW/p, u Cerju Tužnom kapacitet elektrane Mrazovica 2 bit će 750 kW/p, a elektrane Mrazovica 3 bit će 750 kW/p. Kapaciteti solarnih elektrana koje će se izgraditi u drugoj polovici godine bit će 705 kW/p za dvije solarne elektrane te 525 kW/p za druge dvije.

Koliko će elektrane proizvoditi megavatsati godišnje?

Predviđamo kako će ukupna godišnja proizvodnja iznositi 5.640.000 kW/h.

Kada je planiran završetak gradnje i puštanje elektrane u pogon?

Solarne elektrane Lepoglava VII, Mrazovica 2 i Mrazovica 3 planiramo izgraditi do kraja lipnja ove godine, a za solarne elektrane Lovrečan 1, 2, 3, 4 završetak izgradnje planiran je do kraja ove kalendarske godine.

Kome ćete prodavati struju iz novoizgrađenih elektrana?

Za svu proizvedenu energiju imamo sklopljen ugovor s Hrvatskim operatorom tržišta energije koji, u skladu s Tarifnim sustavom za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije, otkupljuje energiju proizvedenu u našim solarnim elektranama te je distribuira dalje.

O kolikoj investiciji je riječ?

Procijenjena vrijednost sedam solarnih elektrana koje ćemo izgraditi u 2022. godini iznosi 25 milijuna kuna.

Koliki je rok povrata investicije?

Povrat investicije ovisi o više faktora, no okvirni je rok povrata investicije 10 godina. Očekujemo pozitivne poslovne rezultate te vjerujemo da će nam oni omogućiti daljnja ulaganja i izgradnju novih solarnih elektrana.

SolidaFoto: Solida Grupa

Na kojim lokacija Solida već ima solarne parkove i kojeg su kapaciteta? Kome se prodaje energija iz tih postrojenja?

Postojeće elektrane zauzimaju površinu od otprilike 30 hektara u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Njihov ukupni proizvodni kapacitet iznosi do 15MW/p. U Varaždinskoj županiji riječ je o elektranama u Cerju Tužnom, u Lepoglavi te u Selniku, a u Krapinsko-zagorskoj županiji riječ je o elektranama u Konjščini te u Zlatar Bistrici. Sva proizvedena energija prodaje se HROTE-u u skladu s Tarifnim sustavom za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije.

Kakvi su vam planovi za budućnost; planirate li nove projekte?

S obzirom na tržišna kretanja i poslovne trendove, svakako planiramo nastaviti ulaganja u izgradnju novih solarnih elektrana. Već dugo vjerujemo da su obnovljivi izvori energije budućnost u koju je potrebno ulagati, drago nam je da je to bio plan i Europske unije u sklopu Europskoga zelenog plana, a sad vidimo da rat u Ukrajini i sankcije Rusiji sve dodatno ubrzavaju. U potrazi smo za investitorima koji će prepoznati potencijal solarnih elektrana i važnost ulaganja u obnovljive izvore energije s ciljem postizanja održivosti i energetske neovisnosti. Svakako ćemo nastaviti pratiti trendove te ulagati znanje i iskustvo u razvoj novih projekata koji će imati veliku važnost za hrvatsko gospodarstvo.

Ivana Barać