U tvornicama Podravke majstorice vode glavnu riječ

21. listopada 2020.

Foto: Podravka

Više od 60 posto visokoobrazovanih osoba u Hrvatskoj čine žene. Udio visokoobrazovanih žena na tržištu rada veći je od udjela muškaraca, dok je u upravljačkim tijelima situacija obrnuta. Zastupljenost je žena u upravama dioničkih društava u Hrvatskoj oko 17 posto, a u nadzornim odborima 22 posto. Jedna od istaknutijih žena hrvatske poslovne zajednice članica je Uprave Podravka Ljiljana Šapina, koja je povodom 25. obljetnica djelovanja zagrebačkoga ogranka Hrvatske udruge poslovnih žena Krug istaknula važnost pozicioniranja žena u hrvatskim kompanijama.

"Iznimno mi je drago da ovdje vidim i utemeljiteljice koje su prisutne od prvih trenutaka i rade na poboljšanju poslovne klime i kulture. Podravka je prepoznala vrijednost žene u poslovnom svijetu. Na izvršnim je funkcijama gotovo 50 posto žena. Od svih tvornica, u samo dvije imamo direktore, a i glavno mjesto u našoj tvornici zove se 'majstorica'. Taj spoj pomaže ostvariti naše rezultate", naglasila je Šapina.

Ljiljana Šapina Ljiljana Šapina / Foto: HGK

Poslovne su se žene u Hrvatskoj prvi put organizirale 1992. kao Sekcija poslovnih žena pri Hrvatskoj udruzi menadžera CROMA. Ulazak u Svjetsku organizaciju žena poduzetnica uvjetovao je osnivanje samostalne organizacije. Tako je u studenome 1995. godine osnovan Krug kao udruga poslovnih žena Hrvatske koje rade na poboljšanju položaja poslovnih žena u društvu, i to poticanjem ženskog poduzetništva, poslovne kulture i etike poslovanja u šest ogranaka.

Članica Uprave Pleter-usluge i predsjednica zagrebačkoga ogranka Kruga Martina Puljić naglasila je da je ovakva dugovječnost ogranka dokaz da, unatoč okolnostima i izazovima ima volje da se promovira interes svih članica zajednice na razini društva.

"Ustrajnost, zalaganje i volja članica ogranka Zagreb naše su temeljne vrijednosti", naglasila je Puljić, koja je zajedno s predsjednikom HGK Lukom Burilovićem povodom obljetnice uručila zahvalnice utemeljiteljicama Mariji Šoli i Doroteji Murković Puškarić.

Martina Puljić, Dragica Jerkov, Marija Šola, Dorotea Murković Puškarić i Luka Burilović Martina Puljić, Dragica Jerkov, Marija Šola, Dorotea Murković Puškarić i Luka Burilović / Foto: HGK

"Zastupljenost žena na tržištu rada ne bi trebalo biti samo pitanje žena. Pred svima je nama još posla jer ravnopravnost može jako mnogo pridonijeti razvoju kompanija, ali i cijeloga društva. Na rukovodećim pozicijama samo je 22 posto žena, većinom u privatnom sektoru. U državnim tvrtkama taj postotak još je manji, oko pet posto", rekao je predsjednik HGK Luka Burilović naglasivši da postoji i prostor u smislu novoga zakona o radu, koji će omogućiti fleksibilizaciju rada te omogućiti ženama da usklađuju karijeru i brigu za obitelj. Čestitao je ogranku obljetnicu te naglasio nastavak suradnje s Komorom u aktivnostima Udruge.

"Prije 25 godina grupa žena vizionarski je shvatila da zajedno možemo biti jače. Naš pogled na poduzetništvo i stvaranje novih vrijednosti baziran je na obitelji. Naše članice zajedno dišu, jedna drugoj pomažu. Zajedno rušimo barijere. Završilo je vrijeme za dokazivanje naših vrijednosti, a došlo je vrijeme kada bez našega pristupa društvo ne može nabolje",  rekla je predsjednica nacionalne udruge Krug Dragica Jerkov.

Mnogobrojne aktivnosti Udruge Krug – edukacije, poslovne konferencije, promicanje dobrih primjera poslovne prakse, iskoraci na strana tržišta, ali i promoviranje primjerene poslovne kulture, etičnosti i morala u poslovanju – pridonijele su da su danas poduzetnice prisutne u sve više segmenata gospodarstva, od manjih tvrtki do multinacionalnih kompanija koje vode i u njima uspješno rade, a ujedno su i članice Kruga.

 

P.hr/I.G.