Prijave za program dodjele bespovratnih sredstava

17. rujna 2020.

Foto: Pixabay

U samom jeku pandemije koronavirusa, na online konferenciji krajem lipnja predstavljen je poslovni program Business Development and Innovation Croatia, koji nudi bespovratna sredstva hrvatskomu privatnom sektoru. Stvaranje dodane vrijednosti i održivog rasta u hrvatskim tvrtkama glavni su ciljevi ovog programa financiranog iz norveške darovnice. Program je dio financijskog mehanizma EGP te Norveškoga financijskog mehanizma za razdoblje 2014. - 2021.

Trebao bi rezultirati smanjenjem ekonomskih nejednakosti financiranjem projekata koji će povećati konkurentnost i profitabilnost hrvatskih tvrtki te poticati i razvijati dugoročnu suradnju među tvrtkima iz Hrvatske i entiteta Norveške.

Progam se fokusira na inovacije zelene industrije, i to u proizvodnoj i prerađivačkoj industriji te na plavi rast što uključuje pomorsku industriju, turizam malih razmjera i drugo. Ukupna vrijednost programa je 22 milijuna eura. Natječaj je otvoren od 29. srpnja, a prijave se primaju do 15. studenoga ove godine.

Implementacija inovativnih proizvoda i usluga

Cijeli je proces elektronički, a potpisi prvih ugovora očekuju se u drugom kvartalu 2021. godine. Područja koja se mogu financirati ovim programom odnose se na inovativne tehnologije, procese i usluge, održivi razvoj poslovanja, 'ozelenjivanje' postojećeg poslovanja i poslovnih procesa te na razvoj i implementaciju inovativnih proizvoda i usluga.

Trenutačno je Innovation Norway voditelj fonda za poslovne programe EEA i Norway Grants u Hrvatskoj, Bugarskoj, Grčkoj i Rumunjskoj.

Iz hrvatske podružnice Innovation Norway obavještavaju kako će se u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom informativni susreti održati u sljedećim gradovima: u Opatiji 23. rujna, Splitu 24. rujna, Osijeku 6. listopada, Slavonskom Brodu 7. listoda te Zagrebu 15. listopada.

P.hr/I.G.