U Splitu se održava konferencija turističko-ugostiteljskih škola

15. studenoga 2019.

Foto: AEHT

Ovoga tjedna u Split je doputovalo više od 600 sudionika 32. godišnje konferencije AEHT-a (European assocation of hotel and tourism schools), odnosno Europskog udruženja škola u hotelijerstvu i turizmu.

Konferencija afirmira osnovne europske vrijednosti, a to su uz obrazovanje i timski rad, multikulturalnost te prihvaćanje različitosti. Svako natjecanje među učenicima i studentima jest timsko, nema pojedinačnih kategorija i nikada članovi jednog tima nisu učenici iste škole tako da nema pobjednika po državama ni po školama, već pobjeđuju isključivo multikulturalni timovi.

"Podizanjem ljudskih potencijala na višu razinu učinit ćemo naš turistički proizvod atraktivnijim i kvalitetnijim, a u konačnici i skupljim. Cilj je obrazovanja da prijelaz iz škole u svijet rada bude što lakši te da svaki učenik spozna u školi ono što će ga dočekati na radnome mjestu, da zna zaprimiti zadatak od nadređenih te da razumije procese i alate. Razvoj ljudskih potencijala, odnosno čovjek, doista jest ključ razvoja u turizmu, stoga bih volio da Splićani dođu podržati naše učenike. Vjerujem da će široj javnosti biti najinteresantnija kulinarska i slastičarska natjecanja koja će se održavati tijekom cijelog dana, u srijedu i četvrtak, na terasi ispred konferencijskih dvorana hotela Le Meridien Lav“, istaknuo je Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split koja je ujedno i domaćin međunarodne konferencije AEHT-a.

konferencija u Splitu slika tri

Sudionici se natječu u deset kategorija: sedam iz područja gastronomije, servisa i bara te tri iz hotelijerstva i turizma, a cilj su edukacija i komunikacija među turističko-ugostiteljskim školama u Europi, njihovo povezivanje, poticanje razmjene studenata i profesora te razmjene iskustava i obrazovnih metoda. Radi se o više od 300 učenika i studenata turističkih i ugostiteljskih škola iz 30 europskih država te gostujućih SAD-a i Pakistana.

Konferencija ugostiteljskih škola u Splitu slika dva

Gastronomska natjecanja održavaju se tako da natjecatelji dobiju košaricu s namirnicama koje trebaju iskoristiti za pripremu menija u tri slijeda, takozvani culinary art, potom je tu natjecateljska disciplina decathlon gdje tri osobe u timu pripremaju isto jelo u različitim fazama. S obzirom na to da se timovi sastavljaju netom uoči početka konferencije, na taj se način odmah vidi koliko su pojedinačno kompetentni i spremni za realni sektor gdje se takve situacije događaju svakodnevno. Nadalje, održava se natjecanje u slastičarstvu, zatim restoranski servis koji podrazumijeva i otvaranje pjenušca pred žirijem što je bilo zabavno, potom provjera poznavanja i posluživanja vina, priprema koktela i natjecanje barista u pripremi toplih napitaka. Tri hotelijersko-turističke kategorije su poslovanje recepcije, predstavljanje turističke destinacije koja uključuje i razgled grada za članove žirija i hospitality management. Učenicima iz svih država službeni jezik natjecanja je engleski, dok su se učenici i studenti iz anglosaksonskih država obvezni služiti francuskim.

 

Jozo Vrdoljak