U Splitsko-dalmatinskoj županiji 41 posto više fiskaliziranih računa

4. kolovoza 2022.

Foto: Shutterstock

Podaci o iznosu i broju fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji u srpnju i prvih sedam mjeseci ove godine pokazuju da je vrijednost fiskaliziranih računa u srpnju za više od 40 posto veća u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali također i u odnosu na srpanj rekordne 2019. godine. Pokazuje to najnovija mjesečna analiza o broju i vrijednosti fiskaliziranih računa poreznih obveznika sa sjedištem u našoj županiji, koju je HGK – Županijska komora Split izradila u suradnji i na temelju podataka Porezne uprave - Područnog ureda Split.

"U srpnju je u Splitsko-dalmatinskoj županiji fiskalizirano računa u vrijednosti od gotovo 3 milijarde i 767 milijuna kuna, što je 41 posto više nego u srpnju 2021. godine, dok je broj fiskaliziranih računa porastao za 16,1 posto. U odnosu na lipanj, prošli je mjesec vrijednost fiskaliziranih računa bila gotovo 51 posto veća. U usporedbi sa srpnjem pretpandemijske 2019. godine, u prošlom je mjesecu iznos fiskaliziranih računa veći za gotovo 47 posto, a broj izdanih računa za 8,1 posto. Budući da rast samog broja računa nije tako visok kao rast iznosa fiskalnih računa, pitanje je koliko je on rezultat povećane potrošnje, a koliko rasta cijena", komentirao je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

plaža, more, turisti Foto: Shutterstock

Gledano po djelatnostima, najveći porast vrijednosti fiskaliziranih računa u županiji u odnosu na srpanj 2021. ostvaren je u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije gdje je porast od 94,7 posto, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 85,5 posto, prijevozu i skladištenju 76,4 posto, građevinarstvu 60,4 posto te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane gdje je riječ o 53,7 posto.

Kao i na mjesečnoj razini, sličan je trend primjetan i na razini prvih sedam mjeseci ove godine.

"U razdoblju siječanj − srpanj vrijednost fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji iznosila je nešto više od 12 milijardi i 936 milijuna kuna te je 41 posto veća u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Istodobno, broj izdanih računa porastao je za 19,2 posto", poručio je pročelnik Porezne uprave - Područnog ureda Split Ivica Kusić.

 

P.hr/I.G.