U sedam godina probili se na 100 tržišta diljem svijeta

13. listopada 2020.

Matija Žulj/Foto: Agrivi

Hrvatska tehnološka kompanija Agrivi, koja je razvila jednu od najuspješnjih globalnih aplikacija za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, ove godine slavi sedam godina poslovanja. Kompanija je u tom razdoblju nadišla razvojnu fazu startupa te je etablirana kao priznata tehnološka kompanija čije je rješenje prisutno u više od 100 zemalja diljem svijeta.

Uz Zagreb, urede imaju Varšavi, Bukureštu i Londonu te zapošljavaju više od 40 visokoobrazovanih stručnjaka. Njihov softver najkompletnije je rješenje za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, a vrlo je jednostavan za uporabu. Njime se koriste profesionalni poljoprivrednici svih veličina, prehrambene kompanije, agrobanke i drugi dionici industrije poljoprivrede i hrane, a lokaliziran je na 15 jezika.

Sve je počelo u Kutini

Priča o tvrtki Agrivi započela je kad je Matija Žulj, osnivač tvrtke, odlučio napustiti korporativni ICT svijet i posvetiti svoje vrijeme rješavanju globalnog problema proizvodnje hrane. Najprije je odlučio i sam postati poljoprivrednik kako bi i sam iskusio što znači uzgajati hranu te je podigao vlastitu plantažu borovnice.

Uskoro se suočio sa svakodnevicom poljoprivrednika - znanje i preporuke o uzgoju borovnica teško je dostupno, a u to vrijeme na tržištu nije postojao jednostavan i povoljan softver koji bi mu pomogao u praćenju proizvodnje i donošenju odluka na temelju podataka.

tehnologija poljoprivreda staklenik proizvodnja Foto: Shutterstock

Posluje s vodećim globalnim kompanijama

Zahvaljujući softveru korisnici u samo nekoliko klikova mogu dobiti sve informacije o svakoj fazi proizvodnje, ali i mnoštvo iznimno korisnih informacija koje omogućuju planiranje proizvodnje i pravodobno realiziranje agrotehničkih mjera.

Agrivi surađuje s vodećim globalnim korporacijama u industriji, poput američkog Driscoll'sa, najvećeg proizvođača bobičastog voća na svijetu, švicarskog Nestlea koji osigurava kvalitetu voća za svoje tvornice dječje hrane upravo pomoću rješenja Agrivija te azijskog Helvetasa koji pomoću ovog softvera osigurava sljedivost proizvodnje riže za više od 4.000 malih poljoprivrednika.

Prema vodećim tvrtkama za istraživanje tržišta, Agrivi je kontinuirano pozicioniran među vodećim agrotehnološkim tvrtkama u svijetu, a ove godine dobili s i priznanje kao vodeća brzorastuća europska food-tech tvrtka.

Potencijal za hrvatsku poljoprivredu

Države diljem svijeta digitalizaciju poljoprivrede postavljaju kao ključnu stratešku odrednicu u narednom razdoblju jer donosi brojne prednosti i proizvođačima hrane i kupcima. Poljoprivrednicima povećava zaradu, i to smanjenjem troškova te omogućavanjem postizanja premium cijene za proizvode, a na taj način povećava i održivost poljoprivredne proizvodnje.

Digitalizacija povećava zarade u poljoprivredi između 50 i 100 posto, što je ključno za osiguravanje kontinuiranih investicija koje su nužne u poljoprivredi. S druge strane, potrošačima daje detaljan uvid u proizvodnju hrane, što omogućava bolji i informiraniji izbor te povećava sigurnost hrane. Zbog tih prednosti njihov softver je ovog mjeseca preporučen u izvješću konzultantske kompanije Ernst & Young kao idealan projekt za digitalizaciju nacionalne poljoprivrede, koji može donijeti pozitivan utjecaj na poljoprivredu i na čitavo gospodarstvo već za dvije godine, a može se financirati iz EU sredstava.

Hrvatska je za sljedeće proračunsko razdoblje, u sklopu novoga višegodišnjeg financijskog okvira i instrumenta EU Next Generation, na raspolaganje dobila 22 milijarde eura. 

P.hr/I.G.