U prvom tromjesečju željeznicom prevezeno više robe i putnika

20. lipnja 2022.

Foto: HŽPP

Na tržištu željezničkih usluga u Republici Hrvatskoj u prvom tromjesečju 2022. teretnim željezničkim prijevozom prevezeno je 11,6 posto više robe, uz 9,4 posto više ostvarenih tonskih kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, objavila je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

HŽ Cargo prevezao je 13,8 posto više robe i ostvario 5,5 posto više tonskih kilometara, a istodobno su novi teretni željeznički prijevoznici prevezli 10,3 posto više robe i ostvarili 14,1 posto više tonskih kilometara.

Novi su prijevoznici na kraju prvog tromjesečja imali udjel od 61,7 posto u ukupno prevezenoj robi i 47,8 posto u ostvarenim tonskim kilometrima, što je približno na istoj razini kao i u istom razdoblje prethodne godine.

Uspoređujući vrste prijevoza po ostvarenim vlak-kilometrima, prijevoz putnika zauzima 64,9 posto ukupnog prometa, dok je ostatak ostvaren u prijevozu tereta, pokazuju podaci koje je objavila Agencija.

Od svih teretnih željezničkih prijevoznika najveći udjel vlak-kilometara od 53,5 posto imao je HŽ Cargo, a devet novih prijevoznika tereta ostvarilo je ostatak. Istodobno, četiri nova željeznička teretna prijevoznika nisu bila aktivna.

Teretnih vlak-kilometara ukupno je više za 7,1 posto, pri čemu je HŽ Cargo imao 0,3 posto više, a novi teretni prijevoznici 16,3 posto više vlak-kilometara u odnosu na razdoblje prije godinu dana.

Više putnika, manje kilometara

Putnički prijevoznik imao je 0,1 posto manje vlak-kilometara. Broj prevezenih putnika veći je za 34,6 posto, a broj putničkih kilometara za 35,3 posto u prvom tromjesečju 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021., navode u HAKOM-u.

 

P.hr/I.B.