U prvom tromjesečju veća vrijednost izvršenih građevinskih radova

4. lipnja 2021.

Foto: Shutterstock

Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u prvom je tromjesečju veća za 9,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi veća je za 10,5 posto, pokazuju objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Građevinski radovi u prvom su kvartalu ove godine ukupno bili vrijedni 6,57 milijardi kuna, od čega se 4,79 milijardi odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 1,77 milijardi kuna na radove s podizvođačima.

Vrijednost novih narudžbi u prvom kvartalu iznosila je 6,1 milijardu kuna, od čega se 2,82 milijardi odnosi na zgrade, a 3,28 milijarde kuna na ostale građevine. Vrijednost novih narudžbi veća je 9,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Gledajući samo radove obavljene s vlastitim radnicima, 65 posto izvedeno je na novogradnjama, a 35 posto su ostali radovi. 

Istovremeno je 49,4 posto radova izvršeno na zgradama, a 50,6 posto na ostalim građevinama (prometna infrastruktura, cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi i sl.).

Hina/P.hr