Kandit u prvom kvartalu ostvario rast prihoda

7. svibnja 2021.

Foto: Kandit

U prvom kvartalu 2021. godine Kandit je nastavio ostvarivati pozitivne poslovne učinke unatoč poslovanju u uvjetima pandemije. Ostvaren je rast ukupnih prihoda od šest posto, dok su prihodi od prodaje veći za 11 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. 

"Nastavljen je rast EBITDA-e koja je za prvi kvartal ove godine veća za 23 posto", rekla je Dajana Mrčela, članica Uprave Kandita. Ističe kako je u zahtjevnome poslovnom okruženju Kandit fokusiran na daljnje unaprjeđenje poslovanja efikasnim upravljanjem troškovima, tehnološkim napretkom te inoviranjem proizvodnog programa.

Projekti koji su u 2020. godini zbog krize izazvane pandemijom COVID-a 19 stopirani ili prolongirani, realizirat će se ove godine te su sve razvojno-marketinške aktivnosti usmjerene na njihovu realizaciju.

Prodaja u konditorskoj industriji u značajnoj je mjeri sezonskoga karaktera. Dok je u 2020. godini već u prvom kvartalu zabilježen slabiji promet za prigodni program, ove se godine osjetio određeni potrošački optimizam te je program za uskrsne blagdane i obilježavanje određenih datuma ostvaren prema planu i u Hrvatskoj i na izvoznim tržištima, navodi se u prioćenju konditorske tvrtke.

Dajana Mrčela

 Dajana Mrčela / Foto: Kandita 

"Financijski izvještaj za Kandit za 2020. godinu revidirala je revizorska kuća KPMG. Fokusiranje na realizaciju profitabilnih programa, optimizacija troškova i fleksibilnost u prilagođavanju koronakrizi rezultirali su ostvarenom EBITDA-om od 34,06 milijuna kuna, uz maržu od 13,5 posto odnosno rastom od 24 posto u usporedbi s 2019. godinom. Izvozna orijentacija tvrtke te realiziranje novih poslova na izvoznim tržištima rezultirali su udjelom izvoza u prihodima od prodaje od 47 posto", ističe Dajana Mrčela.

Preduvjet rasta i razvoja svakako su investicije i kontinuirano ulaganje u nove projekte, tako da je u 2020. godini realizirano 1,9 miljuna kuna kapitalnih ulaganja. Najznačajniji projekti usmjereni su na tehnološko unaprjeđenje procesa proizvodnje čime se osigurava podloga za optimizaciju troškovne učinkovitosti i povećanje kapaciteta. 

P.hr/I.G.