U Popisu želja polovice putnika iz Hrvatske su domaće destinacije

21. svibnja 2020.

Foto: Dialog komunikacije, Booking com

Pregledavajući milijune Popisa želja koje su putnici kreirali na Booking.comu u posljednja dva mjeseca, s više od 100.000 različitih destinacija zabilježenih od početka ožujka, ova platforma je odlučila podijeliti top destinacije i smještajne jedinice o kojima su putnici razmišljali dok su čekali vrijeme kad će moći ponovo početi putovati.  

Popis destinacija

Destinacije poput Balija, Andaluzije, Londona, Floride i Pariza i dalje inspiriraju ljubitelje putovanja širom svijeta, ali zbog neizvjesne situacije u posljednja dva mjeseca čak 51 posto putnika globalno na svojem Popisu želja označilo je destinacije unutar svoje zemlje. To je drugačije nego prošle godine kad je u isto vrijeme 33 posto putnika izrazilo želju posjetiti domaće destinacije.

“Ovo su izazovna vremena u kojima je sigurnost glavni prioritet. U Booking.com-u znamo da u takvim vremenima razmišljanje o tome kako ćemo ponovo krenuti u istraživanje svijeta ima veliku snagu koja nam donosi inspiraciju i dobro raspoloženje. Nevjerojatno je vidjeti raspon različitih iskustava na putovanjima o kojima naši korisnici sanjare tijekom perioda u kojem su čekali priliku da se opet mogu spakirati i krenuti na put. Kreiranjem Popisa želja na platformi Booking.com svatko se može inspirirati i početi sanjariti o putovanjima, a u Booking.com-u smo se obvezali olakšati svima da te snove pretvore u stvarnost čim prilike to dozvole”, istaknula je Maja Vikario, regionalna menadžerica za Booking.com.

U 2020. godini na Popisu želja putnika iz Hrvatske je čak 48 posto onih koji žele posjetiti destinacije unutar Hrvatske što predstavlja rast u usporedbi s 2019. godinom kad se tako izjasnilo 38 posto domaćih putnika.

Od početka ožujka na vrhu Popisa želja domaćih destinacija putnika iz Hrvatske našli su se Zagreb, Split, Zadar, Dubrovnik, Opatija, Rijeka, Makarska, Rovinj i Osijek što nam govori da se putnici vesele posjetiti sunčane gradove na obali i plaže, ali i vrevu koju nude veliki gradovi u unutrašnjosti nakon tjedana provedenih u izolaciji. Putnici koji su već posjetili te destinacije preporučuju ih zbog povijesti i predivnih starih građevina, šetnji uz rijeke ili more i ljubaznih ljudi.

Veliki europski gradovi

Kada govorimo o pustolovinama u inozemstvu, putnici iz Hrvatske najviše sanjare o velikim europskim gradovima kulture kao i o destinacijama u susjednim zemljama. Na tom popisu našli su se Istanbul na prvom mjestu, zatim Budimpešta, London, Beograd  i Pariz. U  top destinacijama našli su se i Rim, Lisabon  i Sarajevo. Jednako tako, na Popisu želja zemalja koje bi putnici iz Hrvatske htjeli posjetiti nalaze se Italija, Turska, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Srbija.

Ipak, domaće destinacije su i dalje omiljene putnicima iz Hrvatske na Booking.com Popisu želja. Putnici iz Hrvatske najviše su zaželjeli odsjesti u apartmanima, hotelima, gostinjskim kućama, vikendicama i resortima. Čak 41 posto putnika iz Hrvatske tijekom posljednja dva mjeseca izrazilo je želju da odsjedne u apartmanima, što je puno više od globalnog prosjeka koji iznosi 20 posto.  

Tri najpoželjnije smještajne jedinice u Hrvatskoj za putnike iz Hrvatske su Apartman Lisinski Madison Luxury Apartmans u Zagrebu i Plitvice Holiday Resort u Grabovcu. Na top 1000 globalnoj listi najpoželjnijih destinacija svijeta našlo se čak devet regija iz Hrvatske sa Splitsko-dalmatinskom županijom na vrhu, nakon koje su se na listi našle Istra i Dubrovačko-neretvanska županija. 

 

 

 

 

J.V./P.hr