U Osijeku otvoren prvi Panonski festival knjige

25. svibnja 2023.

Foto: HGK

Panonski festival knjige svečano je otvoren u Osijeku, a otvaranju su prisustvovali brojni predstavnici kulturne, političke i akademske zajednice te velik broj posjetitelja. Na gotovo 2.000 četvornih metara dvorane Gradski vrt više od 40 nakladnika predstavljat će do 28. svibnja nova izdanja domaćih autora. Uz promocije knjiga, bogat program Festivala uključuje i brojne radionice namijenjene djeci i mladima.

Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK, istaknuo je kako je Festival kulturni događaj od velikog značaja za cijelu Slavoniju te da Osijek kao sveučilišni grad zaslužuje ovakvu manifestaciju.

"Niz događanja koja će se održati na ovom sajmu poticaj su prije svega mladima, djeci i studentima da im knjiga i čitanje postanu navika i potreba. Knjiga ima snažnu društvenu ulogu, prije svega u nacionalnoj kulturi i obrazovanju te je zbog tog razloga nužna sustavna briga države za promociju i nakladništva i knjižarstva. Knjiga nije važna samo u nastavnom i obrazovnom procesu jer, neovisno o tome što imamo ubrzan razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologije, i dalje će biti snažan doprinos transferu znanja, informacija i rezultata znanstvenih istraživanja. Posebno je to važno za gospodarstvo jer se i konkurentnost i produktivnost temelje na znanju i inovacijama", kazao je Kovačević.

PFK se održava u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Zajednice nakladnika i knjižara HGK te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

"Osijek kao domaćin Panonskog festivala knjige postavio je zadnju 'zastavicu' i zaokružio mapu Hrvatske kada je riječ o sajamskim festivalima knjige. Napokon imaju svoj Interliber. Publika će moći uživati u predstavljanjima novih naslova, u dobrim popustima na nove i još boljim na starije naslove. Također, moći će sudjelovati u promocijama uz interakciju s etabliranim književnicima, ali i panelima na temu politike, nogometa, vina, zakona o jeziku", kazao je Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je da je ovaj projekt na tragu svega onoga što Ministarstvo čini za promicanje čitanja, da je dio provedbe nacionalne strategije i politike poticanja knjige i nakladništva.

"U ovom mandatu otvorili smo i sufinancirali više od 20 knjižara u Hrvatskoj, a uz to otvorili smo i obnovili brojne knjižnice", kazala je ministrica ističući da podaci o čitanju u Hrvatskoj nisu zadovoljavajući, ali da je dobro što je zaustavljen trend njegova pada.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić naglasio je da grad napreduje i gospodarski i kulturno te je naveo da je u planu obnova Hrvatskoga narodnog kazališta te gradnja dvorane Vatroslava Lisinskog u sklopu Kulturnog centra Osijek.

"Kulturu u Osijeku dižemo na jednu višu razinu, a upravo je Panonski festival knjige jedna od stvari koja tome daje značaj", kazao je Radić i ocijenio da će sajam privući ne samo Osječane već i ljubitelje knjige iz drugih dijelova Hrvatske te susjednih zemalja.

Prvo izdanje PFK održava se pod sloganom "Čitaj, lega, čitaj", s namjerom promoviranja pisane riječi i poticanje čitanja.

"U današnje vrijeme kada se život, osobito za mlađe generacije, odvija iznimno brzo i uglavnom na elektroničkim uređajima, potrebno ih je vratiti nekim vrijednostima koje su naše generacije njegovale. Knjigu u rukama ne mogu zamijeniti mobiteli i tableti te mi je drago što se i na ovaj način popularizira čitanje knjiga. S obzirom na najavljeni program, siguran sam da će sve generacije naći nešto za sebe", rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Urednici ovogodišnjeg programa PFK-a Ivana Šojat, Ádám Walkó te Ana Marić Laušin osmislili su više od 55 atraktivnih programa za sve uzraste. Naglasak je na djeci i mladima, koji uz ponudu naslova namijenjenu njihovu uzrastu, mogu uživati u brojnim literarnim, kreativnim, dramskim i STEM radionicama.

U sklopu Festivala održat će se i panel-rasprava pod naslovom Misli globalno, piši standardno, pričaj lokalno, o prijedlogu novog zakona o hrvatskom jeziku, na kojem će sudjelovati ministrica Obuljen Koržinek.

U sljedećih pet dana osječki sajam knjige ugostit će zanimljive autorice i autore, govornike i poznate osobe iz javnog života. Neki od njih su i Mate Granić, Marko Gregur, Damir Karakaš , Ivica Vrkić, Julijana Matanović, Pavao Pavličić, Đurđica Čilić, Zoran Žmirić, László Végel i Niko Kranjčar.

P.hr