NEXE Grupa u modernizaciju i širenje proizvodnje ulaže više od 230 milijuna kuna

25. srpnja 2022.

Projekti ulaganja NEXE Grupe ove godine uključuju gradnju tvornice betona u Sisku i modernizaciju postojeće betonare u Koprivnici. Radi se i na reaktivaciji proizvodnje u betonari u Pojatnom kod Zaprešića, koja je ranije bila u vlasništvu propalog građevinara Viadukta, a gdje su planirana nova zapošljavanja

Ivan Ergović, predsjednik Uprave NEXE Grupe/Foto:NEXE

I u vrijeme kriza našička NEXE Grupa, najveći regionalni proizvođač građevinskog materijala, nastavlja ulagati značajna sredstva u uvođenje novih tehnologija, smanjenje udjela fosilnih goriva, povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje ugljičnog otiska, koristeći se novcem iz EU fondova namijenjenim zelenoj i digitalnoj tranziciji. 

Unatoč snažnom pritisku na poslovanje koji stvara strelovit rast cijena energenata, sirovina i troškova u vezi s rastom cijena emisijskih jedinica CO2, kao i poremećaji u dobavnim lancima, kompanija bilježi uspješne poslovne rezultate. O projektima modernizacije proizvodnje i poslovnim planovima u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, gdje Grupa ima tvornice, razgovarali smo s Ivanom Ergovićem, predsjednikom Uprave NEXE Grupe.

Vinkovački Dilj, tvrtka u sastavu NEXE Grupe, ove godine obilježava 100. obljetnicu proizvodnje crijepa. Koliko se Dilj razvio u razdoblju od kada je postao dio Grupe?

Dilj je dio NEXE Grupe od 2002. godine i od tada smo promijenili način upravljanja tvrtkom u svim segmentima poslovanja. Više smo se orijentirali na potrebe i želje kupaca s ciljem povećanja kvalitete proizvoda. Otkako je Dilj ušao u Grupu pa do danas u svoju tvornicu crijepa u Vinkovcima uložili smo gotovo 385 milijuna kuna. Upravo ta ulaganja stvorila su jednog od najmodernijih proizvođača crijepa u regiji. Kvalitetan proizvod i usmjerenost na potrebe kupca već dugi niz godina osiguravaju Dilju značajno mjesto na tržištu, uspješno konkurirajući na domaćem, ali i na inozemnim tržištima na koja izvozi više od 60 posto svojih proizvoda. S ulaganjima nismo završili – jer danas, u trenucima kada se svijet suočava s raznim izazovima, ulaganja u modernizaciju tehnologije, povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivim izvorima energije još više dobivaju na značenju.

Jedan od takvih projekata koji smo nedavno završili u Dilju jest i projekt energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivim izvorima energije na pogonu Slavonka, u vrijednosti od 13,3 milijuna kuna, sufinanciran potporom iz EU fondova u iznosu od 7,2 milijuna kuna, koji je rezultirao izgradnjom sunčane elektrane snage od 1,1 MW s proizvodnjom energije za vlastite potrebe.

Nexe, RDF postrojenje

Foto:NEXE Grupa

Kako su se poremećaji u dobavnim lancima odrazili na poslovanje NEXE Grupe, u kojoj mjeri poslovanje tvrtke opterećuju poskupljenja energenata i sirovina? 

Kontinuirani pritisak na rast cijena energenata i sirovina primjetan je od kraja 2020., a nastavio se i u prošloj i u ovoj godini. Od kraja 2020. godine do danas cijena električne energije na burzi porasla je četiri puta, plina 10 puta, a ugljena gotovo sedam puta. Rastu cijena sirovina i energenata treba dodati i snažan utjecaj troškova u vezi s rastom cijena emisijskih jedinica CO2, s kojim se suočava naša najveća tvrtka i okosnica Grupe – tvornica cementa NEXE. Primjerice, početkom 2021. cijena CO2 emisijskih jedinica bila je na razini 33 EUR/t, a ovih dana kreće se između 84 i 85 EUR/t. U takvim nestabilnim uvjetima iznimno je teško planirati poslovnu godinu, ali poučeni iskustvom prošle gospodarske krize, spremnije smo dočekali najprije koronu, a onda i ovo divljanje cijena energenata i sirovina.

Zbog svega navedenoga, strateški promatrano, investicijski projekti NEXE Grupe već nekoliko su godina, pa tako i u 2022., usmjereni na projekte kojima želimo utjecati na smanjenje udjela fosilnih goriva, povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje ugljičnog otiska.

Imate li problema s nabavom i isporukom sirovina te isporukom otprije ugovorenih energenata?

Prisutni su izazovi u obliku logistike i osiguranja dobave, pa i već otprije ugovorenih energenata (plin, gorivo, ugljen, petrol-koks), ali i pritisak na dodatni rast troškova logistike zbog alternativnih pravaca dobave. Općenito je primjetan trend produženja rokova dobave, pa se i u tom dijelu našeg poslovanja potvrđuje da je danas više no ikada važna pravodobna i brza reakcija.

U odnosu na prošlu godinu, koliko su se povećali izdaci za energente? Koliki je bio udjel troškova energije u ukupnim konsolidiranim troškovima Grupe prije nekoliko godina, a koliki je danas?

U ukupnim konsolidiranim troškovima Grupe udjel troškova energije u 2021. godini iznosio je 24 posto. Ako troškovima energije dodamo trošak CO2 emisija, udjel tih troškova u ukupnom troškovima u 2021. godini bio je čak 30 posto. Za prvih pet mjeseci 2022. godine troškovi energije i CO2 čine 34 posto u ukupnim troškovima, što je dovoljan pokazatelj koliko je snažan utjecaj ovih troškova na poslovanje.

U kojoj su se mjeri negativne posljedice kriza odrazile na poslovanje tvrtke? Kakvi su rezultati u prošloj godini, a kakvi pokazatelji za ovu?

Iako je 2021. godina bila vrlo izazovna za poslovanje, možemo je ocijeniti uspješnom. Zahvaljujući brzoj i pravodobnoj reakciji na zahtjeve tržišta, nastavili smo trend uspješnog poslovanja: konsolidirani prihod od prodaje u 2021. godini veći je za 11 posto u odnosu na 2020. godinu, a rast je ostvaren na svim tržištima na kojima plasiramo proizvode. Nastavljen je i trend rasta ukupnih poslovnih prihoda – oni su 12 posto veći nego 2020. godine i ostvareni u iznosu od 1,3 milijarde kuna. Ukupni poslovni rashodi za 2021. godinu veći su za 17 posto u odnosu na 2020. godinu, a ponajviše zbog spomenutih okolnosti rasta troškova energenata.

Što se tiče ove godine, kumulativno smo u prvih šest mjeseci zadržali pozitivne prodajne trendove i u odnosu na isto lanjsko razdoblje i u odnosu na plan. S druge strane, nastavljeni su i negativni trendovi u obliku rasta troškova zbog već spomenutih pritisaka.

Na kojim projektima Grupa radi u Hrvatskoj?

Planirana ulaganja za ovu godinu na razini NEXE Grupe iznose 233 milijuna kuna. Uz projekte ulaganja u modernizaciju tehnologije postojećih kapaciteta, energetsku učinkovitost, smanjenje ugljičnog otiska i OIE, aktualni su projekti ulaganja u proizvodnju betona u Sisku i Koprivnici. U Sisku je riječ o drugoj tvornici betona što će rezultirati dvostruko većim kapacitetom proizvodnje betona u odnosu na sadašnji.

U Koprivnici radimo na projektu zamjene postojeće betonare instalacijom najmodernije tehnologije za isporuku transportnog betona i proizvodnje betona – sirovinske baze za proizvodnju betonskih proizvoda IGMA-e uz efekte povećanja kapaciteta proizvodnje, smanjenje troškova održavanja i povećanje kvalitete proizvoda.

Nexe betonaraFoto:NEXE Grupa

Kupili ste imovinu propaloga građevinara Viadukta koji je 2017. završio u stečaju, bivšu betonaru u Pojatnom kod Zaprešića. Kakvi su planovi za tu lokaciju?

Tako je. NEXE, kao razlučni vjerovnik Viadukta u stečaju, sudjelovao je na elektroničkim javnim dražbama prodaje nekretnina Viadukta u stečaju i dao valjane ponude te je Trgovački sud u Zagrebu donio rješenja o dosudi predmetnih nekretnina u korist NEXE-a. Rješenja su postala pravomoćna te su u tijeku daljnje aktivnosti povezane s ovom nekretninom. Konkretno, za nekretninu na lokaciji u Pojatnom, u Zaprešiću, Grupa planira reaktivaciju proizvodnje transportnih betona, ali i proizvodnje prednapregnutih betonskih elemenata i betonske galanterije, čime će doći i do zapošljavanja novih radnika.

Očekujemo da će NEXE Grupa, kao regionalni proizvođač građevinskih materijala, s iskustvom i znanjem u segmentu proizvodnje betona, ali i betonskih elemenata u svojoj tvornici u Koprivnici, razvijanjem ovih novih projekata stvoriti dodatnu vrijednost u svome proizvodnom portfelju, ali i osnažiti tržišnu poziciju.

Kupili ste i upravnu zgradu Viadukta u Kranjčevićevoj ulici. Pojavile su se informacije da ćete se početi baviti i nekretninskim poslom.

Prema svome strateškom planu, radit ćemo na razvijanju projekata u segmentu nekretnina, čime će biti obuhvaćena i predmetna lokacija te ćemo u skladu s time donijeti odluke o daljnjim aktivnostima u vezi s ovom lokacijom.

Što se tiče poslovanja vaše tvrtke u BiH, na kojim se projektima tamo radi?

U BiH, na lokaciji Tvornice opeke Sarajevo, Rakovica, u tijeku je ulaganje vrijedno više od jednog milijuna eura u izgradnju nove tvornice betona kapaciteta 80 m³/h proizvedenog svježeg betona. Od 2021. godine u ovoj se tvornici intenzivno radilo na aktivnostima čiji je cilj proširenje postojećega gliništa na novo eksploatacijsko polje površine 3,6 hektara. Ovaj je proces podrazumijevao izradu Idejnog rješenja rudarskog projekta novoga eksploatacijskog polja Rapailo i Studije ekonomske opravdanosti za dodjelu koncesije novoga eksploatacijskog polja Rapailo - Općina Ilidža. Izvršena su i dodatna geološka istraživanja koja su potvrdila kako su ukupne rezerve sirovine dovoljne za više od 20 godina nesmetanog rada Tvornice opeke. Krajem svibnja 2022. godine Općinsko vijeće Općine Ilidža – Kanton Sarajevo donijelo je odluku o davanju suglasnosti Tvornici opeke Sarajevo za postupak provođenja dodjele koncesije za pravo na eksploataciju mineralne sirovine opekarske gline u ležištu Rapailo. Nastavak ovog procesa podrazumijeva provođenje zakonske procedure na razini Kantona Sarajevo. Za Tvornicu opeke suglasnost Općine Ilidža znači podršku lokalne zajednice, u kojoj Tvornica posluje od 2004. godine.

Na kojim projektima radite u Srbiji?

U Srbiji je u tijeku projekt zamjene presa u pogonima C2 i C3 tvornice crijepa u Novom Bečeju. U tijeku je isporuka opreme, čija se ugradnja planira za početak 2023. Osnovni su ciljevi ovog projekta povećanje kapaciteta i kvalitete proizvoda te smanjenje troškova održavanja. U tvornici opeke u Sremskim Karlovcima radimo na projektu unaprjeđenja primarne i sekundarne prerade što će povećati kapacitet i smanjiti troškove održavanja.

Zahvaljujući pozitivnim iskustvima s implementacijom pojedinih projekata u našim tvrtkama, iste projekte, gdje je to moguće, implementiramo i u svoje ostale tvrtke. Konkretno, pozitivna iskustva u projektu solarne elektrane u Vinkovcima potaknula su nas da i u tvornicama cigle u Sremskim Karlovcima i Sarajevu te tvornici crijepa u Novom Bečeju pokrenemo iste projekte – trenutno su u fazi pripreme projektne dokumentacije. I ovi projekti potvrda su strateškog smjera naših ulaganja s ciljem povećanja energetske učinkovitosti te udjela korištenja obnovljivim izvorima energije.

Što sve NEXE Grupa radi kad je riječ o povećanju energetske učinkovitosti, povećanju udjela korištenja obnovljivim izvorima energije ta smanjenju ugljičnog otiska u proizvodnji vaših tvornica?

U tim ulaganjima prednjači naša tvornica cementa, u kojoj se ulagalo najviše upravo u područje energetske efikasnosti i povećanje udjela korištenja alternativnim gorivima te u konačnici smanjenja ugljičnog otiska. Tako je od 2018. godine u NEXE-u u radu postrojenje za korištenje alternativnim gorivima (RDF - Refuse Derived Fuel; SRF- Solid Recovered Fuel). Na taj način, upotreba fosilnih goriva smanjena je 40 posto krajem prošle godine i tendencijom rasta tog udjela u ovoj godini zahvaljujući novim ulaganjima tijekom godišnjeg remonta postrojenja. Prošle godine, tijekom zimskog remonta, realizirali smo projekte rekonstrukcije hladnjaka klinkera i zamjene multiciklonskog otprašivača, ugradnju novog ventilatora rotacijske peći i zamjenu plašta rotacijske peći. Glavni su efekti ovih ulaganja smanjenje troškova održavanja, povećanje stupnja raspoloživosti postrojenja, povećanje kapaciteta i ostvarenje preduvjeta za buduće dodatno povećanje kapaciteta proizvodnje, odnosno veće supstitucije alternativnih goriva što će rezultirati i nižim troškovima proizvodnje, odnosno u konačnici manjom emisijom CO2.

Sunčana elektrana , NexeSolarna elektrana Slavonka/Foto:NEXE Grupa

Spomenuli ste da ste za solarnu elektranu Slavonka povukli sredstva iz EU fondova. Koliko ste posljednjih godina ukupno povukli EU novca za projekte namijenjene zelenoj tranziciji?

U NEXE Grupi posebno prepoznajemo važnost i mogućnosti realizacije projekata putem raznih fondova EU-a kako bismo i na taj način ostvarili ciljeve zelene tranzicije, ulaganja u smanjenje ugljičnog otiska, ali i stvorili daljnje pozitivne efekte na gospodarstvo, rast i zapošljavanje. Od 2018. godine ukupna vrijednost projekata za koje su odobrena EU sredstva iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije premašuju 125 milijuna kuna, od čega je sufinancirani iznos 58 milijuna kuna. Tako je naša tvornica crijepa u Vinkovcima 2018./2019. realizirala projekt povećanja energetske učinkovitosti i upotrebe OIE-a u vrijednosti od 24 milijuna kuna, sufinanciran potporom Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program: Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. u iznosu od 9,7 milijuna kuna. Radilo se o projektu nadogradnje tunelske peći i rekonstrukcije komornih sušara, a rezultirao je uštedama u energiji, povećanjem učinkovitosti proizvodne linije i smanjenjem emisije CO2.

Uz to, Dilj je jedina tvrtka u Hrvatskoj kojoj su odobrena sredstva iz Modernizacijskog fonda za projekt s provedbom na dvije lokacije proizvodnih pogona. Tim projektom želimo povećati energetsku učinkovitost u pogonima Dilj i Našice zamjenom postojeće opreme energetski efikasnijom te povećati upotrebu energije iz obnovljivih izvora energije ugradnjom fotonapona instalirane snage od 1.320 kW u pogonu Dilj i fotonapona instalirane snage 990 kW u pogonu Našice. Očekivani su efekti projekta smanjenje potrošnje energije u oba pogona, proizvodnja i korištenje energijom iz OIE-a te smanjenje emisija CO2.

U našoj tvornici agregata u Koprivnici IGMA u tijeku je projekt Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje OIE OPA Keter, s odobrenom potporom iz natječaja OP Konkurentnost i kohezija Europskog fonda za regionalni razvoj i NPOO – Mehanizam za oporavak i otpornost, u iznosu od 14,5 milijuna kuna. Ovaj projekt rezultirat će povećanjem energetske učinkovitosti, smanjenjem emisija CO2 i upotrebom OIE-a putem nabave novoga plovnog bagera, postavljanja novog sustava transportera za transport šljunka i postavljanja fotonaponske elektrane na sustavu transportera.

U tvornici cementa NEXE u tijeku je projekt Energetska obnova i OIE, gdje odobreni iznos potpore po sklopljenom ugovoru, na temelju natječaja iz OP-a Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Europskog fonda za regionalni razvoj, iznosi 9,9 milijuna kuna. Projekt podrazumijeva niz aktivnosti na objektima tvornice koje će rezultirati povećanjem energetske učinkovitosti, proizvodnjom i korištenjem OIE-om te smanjenjem emisija CO2.

U NEXE Grupi razmatramo i neka inovativna rješenja i tehnologije, poput izgradnje inovativnog sustava za izdvajanje CO2 emisija iz proizvodnje cementa i stvaranje CO2 kao sirovine za industriju (CCUS - Carbon capture, utilisation and storage). U suradnji s norveškom tvrtkom Aker izradili smo integracijsku studiju izvodljivosti. Riječ je o tehnologiji u razvoju visoke vrijednosti ulaganja.

Planirate li razvijati nove, niskougljične betonske proizvode?

Uz ulaganje u modernizaciju kapaciteta i nove tehnologije koje rezultiraju spomenutim efektima, radimo i na razvoju novih proizvoda. Tako smo, primjerice, prateći svjetske trendove razvoja cementne industrije i u skladu s naporima za smanjenje ugljičnog otiska, razvili novi, niskougljični cement GRAND e+, cement koji u potpunosti odgovara zahtjevima modernoga graditeljstva. Tu su, primjerice, i termoblokovi koji, uz izvrsna termoizolacijska svojstva i dobre zvučne izolacije, zbog većih dimenzija u odnosu na klasične blokove, štede i vrijeme pri gradnji. Kod crijepa suvremeni trendovi su veliki raspon boja, vrsta crijepa i crijep velikog formata te smo i te tržišne zahtjeve u potpunosti zadovoljili.

Ivana Barać