U Lovasu otvoren pakirni centar za jaja iz slobodnog uzgoja

10. siječnja 2020.

Foto: Agro-klaster

Na istoku Vukovarsko-srijemske županije, u mjestu Lovas, u sklopu Agro-klastera otvoren je pakirni centar za jaja iz slobodnog uzgoja kapaciteta do 2.200 jaja na sat, vrijedan 4,5 milijuna kuna, a financiran najvećim dijelom iz županijskog proračuna.

"Taj je projekt Agro-klaster pokrenuo uz potporu Vukovarsko-srijemske županije i ima dvije komponente, kooperantsku koja podrazumjeva suradnju s OPG-ovim proizvođačima jaja, kojih je trenutačno uključeno devet, a u pripremi je još njih pet-šest, dok drugu komponentu predstavlja izgradnja objekta za vlastitu proizvodnju jaja, koji će biti u Soljanima i imat će mnogo veći kapacitet", kazao je direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.

Prema njegovim riječima, projekt pakirnice jaja u Lovasu komercijalne je naravi i za sada zadovoljava potrebe tržišta. "Ne stajemo na ovoj proizvodnji. Idemo i dalje te računamo da ćemo do polovice godine imati oko 10 tisuća koka nesilice i proizvodnju od devet tisuća komada jaja dnevno, što bi nas u potpunosti zadovoljilo", naveo je Zdenko Podolar.

Načelnica Općine Lovas Tanja Cirba rekla je kako je u obnovu objekta pakirnice ta općina uložila oko 80 tisuća kuna, a za razvoj poljoprivrede u općinskom je proračunu u 2020. godini osigurano 110 tisuća kuna.

"Svi gospodarski projekti, pa i ovaj, od velikog su značaja za nas i opstanak naših ljudi u ovom pograničnom području. Bez ovakvih aktivnosti nema života ovdje", kazala je načelnica Cirba dodajući kako su općinske vlasti, u želji da pomognu poljoprivrednim proizvođačima, pripremile program potpora koji je zaživio krajem prošle godine, a namijenjen je izgradnji nastambi za sve autohtone životinje, a od ove godine u program je uvršteno i sufinanciranje nabave pilenki, odnosno koka nesilica.

pakirnica jaja drugi dio

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ustvrdio je kako je do sada jedan od najvećih problema vukovarsko-srijemskih proizvođača bio pronalazak kupaca.

"Mislim da polako rješavamo i taj problem. Slaže se kamenčić po kamenčić i u poljoprivredi i stvari dolaze na svoje mjesto. U zajedništvu s proizvođačima i strukom mislim da ćemo uspjeti poljoprivredu postaviti na zdrave noge", kazao je župan Galić dodavši da Vukovarsko-srijemska županija svoju gospodarsku priliku vidi u poljoprivredi, drvnom sektoru i obnovljivim izvorima energije.

Proizvođač jaja Goran Rubić iz Nuštra, koji ima 300 koka neslilica, za Agro-klaster proizvodi dnevno oko 250 jaja M i L kvalitete po otkupnoj cijeni od jedne kune. "Tu se radi o tisućama komada jaja mjesečno i u daljoj budućnosti namjeravam širiti proizvodnju. Za sada je suradnja dobra", kazao je kratko Rubić.

 

Hina/P.hr