U ljetnom rasporedu letenja prema Hrvatskoj 81 nova zračna linija

15. travnja 2019.

Foto: Zračna luka Split

Tijekom ljetnog rasporeda letenja, koji obuhvaća razdoblje od 31. ožujka do 27. listopada 2019., prema Hrvatskoj je uvedena 81 nova zračna linija, uključujući redovne, low cost i čarter linije i to s 24 svjetska tržišta.

Prvi tjedan ljetnog reda letenja otpočeo je s rekordnih 252 leta, što u usporedbi s prvim tjednom ljetnog rasporeda letenja prošle godine predstavlja rast od 30 posto. Najviše letova u prvom tjednu bilježe zračne luke u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.

"Nove aviolinije i povećanje broja rotacija su, između ostaloga, i rezultat aktivnosti Hrvatske turističke zajednice. Suradnju s avioprijevoznicima ostvarujemo kroz programe strateških promotivnih kampanja na emitivnim tržištima, koje za cilj imaju pozicioniranje Hrvatske kao atraktivne i prometno dobro povezane cjelogodišnje destinacije. Posebno nas veseli nova interkontinentalna linija na relaciji Philadelphia-Dubrovnik, koja nas nakon gotovo 30 godina po prvi puta spaja s tržištem SAD-a. u ovoj godini za strateška marketinška partnerstva s turoperatorima i avioprijevoznicima osigurano nešto više od 40 milijuna kuna", izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Gledajući po tržištima, najviše novih linija, odnosno njih 14, kreće iz njemačkih gradova, a potom slijedi 12 novih linija s tržišta UK-a, osam linija iz Francuske, pet linija iz Italije te četiri linije iz Nizozemske. Analizirajući ljetni red letenja po broju rotacija, najviše je rotacija planirano između Hrvatske i Njemačke, UK-a, Francuske, Austrije i Švicarske.

Najviše novih linija letjet će prema zračnim lukama u Zadru, Splitu, Dubrovniku, Puli i Rijeci. Većina hrvatskih zračnih luka u ovoj godini također bilježi i povećanje broja rotacija u odnosu na prethodnu sezonu, a prema apsolutnom broju najavljenih novih rotacija prednjače zračne luke u Zadru s povećanjem od 25 posto, Puli s povećanjem od sedam posto i Dubrovniku s rastom od četiri posto.

Od zračnih prijevoznika, najviše novih linija pokrenuo je Ryanair, njih 15, a valja spomenuti i osam novih linija prijevoznika Volotea, šest novih linija TUI-ja te 5 novih linija easyJeta.

Analiza zrakoplovne povezanosti Hrvatske i emitivnih tržišta provedena je temeljem objavljenih ljetnih redova letenja hrvatskih zračnih luka Zagreb, Osijek, Pula, Rijeka, Lošinj, Zadar, Split, Brač i Dubrovnik.

Jozo Vrdoljak