U lipnju rekordan broj osiguranika HZMO-a

18. srpnja 2019.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje u lipnju je broj osiguranika bio najveći od kada su dostupni podaci, odnosno od siječnja 2012. godine, čemu je među djelatnostima najviše pridonijelo građevinarstvo.

Prema HZMO-vim podacima, u lipnju je bilo 1.593.583 osiguranika, uz rast od jedan posto u odnosu na svibanj i 2,5 posto prema lanjskom lipnju.

U prvih šest mjeseci 2019. godine prosječan broj osiguranika iznosio je 1,54 milijuna, što je 2,3 posto ili 38.762 više u usporedbi s prvom polovicom 2018. godine.

Najveći doprinos rastu prosječnog broja osiguranika u prvoj polovici godine došao je iz građevinarstva, čiji je udio ukupnom broju osiguranih osoba dosegnu 7,2 posto.

"Uz prosječni godišnji rast od 7,2 posto u razdoblju siječanj – lipanj, razmjerno visok doprinos ukupnom porastu od 22 posto u skladu je s prisutnim pozitivnim trendovima u građevinarstvu", kažu analitičari Reiffeisen banka.

Osim građevinarstva, rast broja osiguranika i pozitivan doprinos povoljnim trendovima na tržištu rada došao je i iz stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti uz rast od 6,1 posto, pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, zdravstvene zaštite i socijalne skrbi te informacija i komunikacija .

Unatoč prisutnim sezonskim oscilacijama na tržištu rada, pozitivne godišnje stope rasta broja osiguranika kontinuirano su prisutne još od drugog tromjesečja 2015. godine, a rezultat su oporavka ekonomske aktivnosti, smatraju RBA-ovi analitičari.

Najviše zaposlenih, odnosno osiguranika, i dalje je u prerađivačkoj industriji - 55.662, no u lipnju je pad broja osiguranika u prerađivačkoj industriji pao 0,9 posto godišnje pa je u djelatnostima koje obuhvaća u prvoj polovici godine na godišnjoj razini bilo prosječno osigurano 2,1 posto manje osoba.

U RBA-u smatraju da je to vrlo vjerojatno posljedica pada obujma proizvodnje u prerađivačkoj industriji u 2018. godini te njegovog skromnog rasta u 2019.

Godišnji pad broja osiguranika u lipnju je nastavljen u financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja, a traje još od siječnja 2015. godine. U prvoj polovici 2019. u financijskim djelatnostima prosječno je bilo osigurano 43.855 osoba ili 2,8 posto manje u odnosu na prvu polovicu 2018.  godine. 

 

Hina/P.hr