U Krapini se održava Zagorski gospodarski zbor

12. rujna 2019.

Foto: Visit Zagorje

Na 27. Međunarodnom sajma gospodarstva – Zagorskom gospodarskom zboru, koji je otvoren u sklopu 54. Tjedna kajkavske kulture u Krapini, predstavlja se 250 izlagača iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Izaslanica predsjednika Vlade, ministrica poljoprivrede Marija Vučković na otvorenju je naglasila da se Krapinsko-zagorska županija i sjever Hrvatske s pravom diči gospodarskim uspjesima ta da su perjanica robnog izvoza i opstanka prerađivačke industrije, s dugom tradicijom i vrijednostima koje krase ljude."Sa 6 milijardi kuna rasterećeno je gospodarstvo u tri kruga porezne reforme, daljnje 3,5 milijarde kuna bit će u 4. krugu. I u administrativnom rasterećenju gospodarstva uštede su 2 milijarde kuna", dodala je Marija Vučković.

Županija partner ovogodišnjeg gospodarskog sajma u Krapini je Varaždinska županija. Inače Krapinsko zagorska županija je u 2018. godini ostvarila prihod od prodaje u inozemstvu od 4,2 milijarde kuna, što je rast od 10,3 posto u odnosu na godinu ranije. U istom razdoblju ostvaren je uvoz u iznosu od 2,38 milijardi kuna, te je pokrivenost uvoza izvozom Krapinsko-zagorske županije 176 posto.

Zagorski gospodarski zbor

Broj novoosnovanih tvrtki u Krapinsko-zagorskoj županiji prošle je godine porastao za 11,5 posto, dok je broj zaposlenih povećan za 4,9 posto. Ukupni prihodi poduzetnika Krapinsko-zagorske županije iznosili su 13 milijardi kuna, što je povećanje za 10,6 posto.

U sklopu trodnevne gospodarske manifestacije u Krapini bit će održane prezentacije, edukacije i radionice uz predstavljanje poslovanje najuspješnijih kompanija. 

P/KS