U Kauflandu više ne prodaju plastične vrećice

7. siječnja 2020.

Foto: Pixabay

Trgovački lanac Kaufland Hrvatska s prvim danom ove godine u svim svojim trgovinama ukinuo je prodaju laganih plastičnih vrećica.

"Radi smanjenja plastike u okolišu, Kaufland je kao prvi trgovački lanac ovu odluku donio još u studenome prošle godine te se ona i provodi od 1. siječnja ove godine, a kupci će na blagajnama moći birati između alternativnih varijanti poput papirnatih ili platnenih vrećica", navodi se u priopćenju.

Prema izmjenama Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, lagane plastične vrećice su one s debljinom stijenke manjom od 50 mikrona, a u Kauflandu su se mogle kupiti na blagajnama, podsjećaju iz toga trgovačkog lanca.

Pored povlačenja plastičnih vrećica, Kaufland Hrvatska s početkom ove godine iz prodaje povlači i jednokratno plastično posuđe, pribor za jelo, plastične štapiće i slamke te će ih zamijeniti alternativnim održivim rješenjima poput proizvoda od papira, drva, šećerne trske i dr.

"Kaufland je već dugi niz godina aktivno uključen u brigu za okoliš, a u fokusu nam je upravo redukcija plastike te uvođenje održivih rješenja, a sve kako bismo pridonijeli čišćem i zdravijem planetu", istaknula je voditeljica korporativnih komunikacija u Kauflandu Marija Franić.

Iz Kauflanda Hrvatska, koji je dio Grupe Schwarz, podsjećaju da su dio međunarodne strategije te grupe REset Plastic, koja se temelji na pet područja djelovanja - izbjegavanju plastike, posebnom dizajnu proizvoda, recikliranju, uklanjanju plastike iz okoliša te inovativnim rješenjima i istraživanjima.

 

P.hr/I.G.