U Karlovcu održan još jedan seminar na temu prilagodbe gospodarstva uvođenju eura

7. rujna 2022.

Foto: HGK ŽK Karlovac

HGK Županijska komora Karlovac, u suradnji s Udrugom računovođa i financijskih djelatnika Karlovac, organizirala je drugi seminar ove godine na temu prilagodbe gospodarstva uvođenju eura.

"Uvođenje eura u Republiku Hrvatsku sigurno je povijesni trenutak kojem ćemo se morati prilagoditi svi, a poseban teret je naravno na gospodarskim subjektima. Ne radi se samo o točnom preračunavanju cijena i obvezi dvojnog iskazivanja, već o cjelokupnoj prilagodbi brojnih internih procesa od informacijskih sustava, načina financijskog izvještavanja do vođenja poslovnih knjiga i ostalo", kazao je Zlatko Kuzman, predsjednik Županijske komore Karlovac.

Poznati stručnjaci Marija Zuber i Domagoj Brkljan ovaj put su sudionicima, njih 70, pojasnili koje prilagodbe poslovni subjekti trebaju provesti u vođenje računovodstva i financijskog izvještavanja u prijelaznom razdoblju dvojnog iskazivanja, kao što su prilagodbe i rokovi usklađenja temeljnog kapitala, vođenje poslovnih knjiga i knjigovodstvene isprave, evidentiranje i izgled računa, blagajničko poslovanje, prijava poreza na dobit i PDV-a, sadržaj obračuna plaće i otpremnina u razdoblju dvojnog iskazivanja, ispravci i dopune JOPPD obrasca.

Teme na seminaru bile su i prijedlozi izmjena propisa o porezu na dohodaka koji se očekuju u 2023. godini, novosti u obaveznom sadržaju ugovora o djelu i autorskih ugovora te pravo na korištenje očinskog dopusta.

P.hr