U Hrvatskoj se 70 startupa bavi umjetnom inteligencijom

15. listopada 2020.

Hajdi Ćenan/ Foto: HGK

Umjetna inteligencija nije daleka budućnost. Činjenica je da danas nijedna veća tvrtka ne može stabilno funkcionirati bez uporabe umjetne inteligencije u svome poslovanju. Hrvatska već danas ima globalne igrače poput Photomatha, Microblinka, Infobipa i Rimac Automobila koji su njenom primjenom stvorili konkurentne proizvode i dotaknuli svijet.

Kako povećati broj takvih inovatora i utvrditi gdje stojimo na sceni umjetne inteligencije, bila je jedna od tema godišnjeg okupljanja zajednice koja razvija i primjenjuje tehnologiju s područja umjetne inteligencije – Konferencije AI2FUTUREu organizaciji Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.

Konferencija će tijekom dva dana svoga trajanja u Zagrebu, a i virtualno, okupiti domaće i svjetske stručnjake te primjere najbolje prakse. Na konferenciji je predstavljena i prva verzija pregleda hrvatskoga tržišta umjetne inteligencije, nastala u suradnji organizatora udruge CroAI i HGK kao partnera konferencije.

Hajdi Ćenan, članica udruge CroAI te suosnivačica AIRT-a, predstavila je pregled i naglasila da je njegova svrha pronaći 'skrivene dragulje' kod startupa koji se bave umjetnom inteligencijom. "Do sada je identificirano više od 70 takvih tvrtki. Oko 80 posto nalazi se u Zagrebu. Žena osnivačica je 14 posto. U Austriji je, primjerice, 120 startupa. S obzirom na novinu ovoga polja, ne stojimo loše", istaknula je Ćenan te sve zainteresirane pozvala da daju svoj doprinos pregledu na stranici udruge.

Potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš kazao je da će daljnji razvoj tehnologije u narednim godinama izazvati tektonske promjene na tržištu rada i načinu kako i koje poslove će ljudi obavljati.

Tomislav Radoš Tomislav Radoš / Foto: HGK

"U kontekstu pregleda nužno je snimiti situaciju da bismo znali kako doći do cilja. Ovo je prva verzija. Poanta je da se kontinuirano nadograđuje. Onda možemo izabrati tržišnu nišu", rekao je Radoš istaknuvši da će HGK podržati i AIRoadshow, putujuću konferenciju o umjetnoj inteligenciji koja će obići sve hrvatske županije, omogućiti mladima upoznavanje s vodećim poduzetnicima i potaknuti pothvate u umjetnoj inteligenciji.

Tomislav Ćorić Tomislav Ćorić / Foto: HGK

"Država će u regulatornom kontekstu i u smislu drugih okvira učiniti sve da omogući razvoj umjetne inteligencije u Hrvatskoj. Nova europska paradigma razvoja već je koncipirana Europskim zelenim planom, to je smjer održivoga razvoja i čistih tehnologija. Hrvatsku 2030. vidimo kao zemlju u kojoj je došlo do odmaka od trenutne strukture gospodarstva. Trebamo otvoriti prostor novim idejama. Ministarstvo će iskoristiti svaku moguću priliku da to naglasi i da se naša financijska omotnica na isti način koncipira", rekao je ministar gospodarstva i održivoga razvoja Tomislav Ćorić.

Davor Runje, suosnivač AIRT-a te predsjednik udruge softverskih izvoznika CISEX, predstavio je novu inicijativu, Hrvatsku AI ligu. Naglasio je da u kontekstu izvoznika softvera oni i dalje poslovno rastu.

"Osnovni je problem naći ljude. Broj jedan traženo zanimanje u SAD-u jest specijalist za umjetnu inteligenciju. To je ono što nama treba. Došli smo do zaključka da nam treba liga za ljude koji se žele dokvalificirati, studenti bez iskustva primjerice, i pomoću lige kreirati portfelj koji mogu predstaviti potencijalnom poslodavcu", rekao je Runje.

Davor Runje Davor Runje / Foto: HGK

Liga se neće fokusirati na komercijalne projekte, već društveno odgovorne. Tako je prva na redu potpora istraživanju i zaštiti dobrih dupina Jadrana, o kojoj je više rekao Draško Holcer iz Instituta Plavi svijet koji se bavi zaštitom velikih morskih kralježnjaka, jedini u Hrvatskoj i cijeloj jadranskoj regiji. Naime, za praćenje potrebna je identifikacija jedinki, a dupini, kao i ljudi, imaju jedinstvene fizičke karakteristike po kojima je moguće prepoznavati pojedinačne jedinke.

"Raspolažemo s 30 godina istraživanja, 400 tisuća obrađenih fotografija, tri i pol tisuće prepoznatljivih jedinki te tri tisuće opažanja", rekao je Holcer naglasivši da računaju na pomoć umjetne inteligencije.

Draško Holcer Draško Holcer / Foto: HGK 

Predavanje će održati i Norbeto Andrade, global policy lead for digital and AI ethics iz Facebooka te Isaac Ben Israel, prvi čovjek Izraelske svemirske agencije i ključna osoba Izraelskog tehnološkog čuda. Vodeći svjetski i domaći stručnjaci iz biznisa i akademske zajednice predstavit će aktualne poslovne projekte, nove trendove, alate i robotiku, a bit će riječi i o izradi strategije na razini Europske unije te nacionalnih strategija Izraela, Švedske i južne Afrike. Više informacija o programu konferencije dostupno je na službenoj stranici Konferencije. 

 

P.hr/I.G.