U Generi u pogon puštena solarna elektrana

11. rujna 2019.

Foto: Pixabay

Na lokaciji tvrtke Genera u Svetoj Nedelji puštena je u rad najveća integrirana solarna fotonaponska elektrana za vlastite potrebe u Hrvatskoj, vrijedna gotovo 15 milijuna kuna. Na približno 9.000 četvornih metara krovnih površina zgrada u vlasništvu Genere izgrađeno je solarno fotonaponsko postrojenje koje će godišnje proizvoditi 1.535.585 kilovata električne energije i uštedjeti više od milijun kuna. Također, emisije ugljičnog dioksida na godišnjoj će se razini smanjiti za 360 tona. 

Projekt Izgradnja fotonaponske elektrane Genera za potrebe proizvodnog pogona, ukupno vrijedan 14,7 milijuna kuna, dijelom je financiran iz programa Europskog fonda za regionalni razvoj, na temelju ugovora o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava, zaključenog između Genere i Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u lipnju 2018. godine. 

Izvršni direktor Dechra Pharmaceuticalsa, većinskog vlasnika Genere, Ian Page istaknuo je zadovoljstvo radom u kompaniji koja je u posljednje četiri godine, koliko je prošlo od njegovog prvog posjeta, narasla skoro četiri puta. "Solarna elektrana koju danas puštamo u pogon najnoviji je od mnogo noviteta koje smo uveli posljednjih godina. Imamo odličan tim za budućnost i želim zahvaliti svima koji su zajedno s nama u ovoj poslovnoj avanturi", kaže je Page.

Predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Genera Mladen Vedriš naglasio je da su novi solarni paneli važni i zbog toga što se ne radi o farmi koja zaposjeda novi prostor.  "Iznimno je bitan stupanj koncentracije panela na već postojećem prostoru jer se ne radi o farmi koja zaposjeda novi prostor, pa sa samoga komercijalnog aspekta to je visoka proporcija energije koja se upotrebljava za vlastite potrebe, dok se višak prenosi u mrežu”, rekao je Vedriš dodavši da se više od 90 posto produkcije koja se stvara u Generi izvozi, stoga je doprinos tvrtke Genera BDP-u Hrvatske značajan.

P/Hina